Bildauswahl Yannick Glatthard 2022

LOWA PRO Team Yannick Glatthard

Thuis in de bergen

De Zwitser Yannick Glatthard werd op 14 januari 1998 geboren in Meiringen. Dat ligt in het mooie Haslital, waar hij tot de dag van vandaag aan is gehecht. Meiringen is voor Yannick de ideale uitvalsbasis voor zijn vele passies, zoals klimmen, paragliden, wandelen, skiën en berg­be­klimmen. Het was al heel vroeg duidelijk dat Yannick ooit naar de bergen getrokken zou worden.

De gedi­plo­meerde berggids stond toen hij twee jaar was voor het eerst op de ski’s en hij ontdekte het klimmen toen hij zes was. Dus het uitproberen van andere disci­plines uitproberen was slechts een kwestie van tijd.

Toen Yannick 13 was probeerde hij ijsklimmen uit, wat hem ook heel goed beviel. En al snel stak zijn compe­ti­tiedrang de kop op. Hij nam met veel succes deel aan uiteen­lopende wedstrijden over de hele wereld. Zijn enthou­siasme voor de bergsport is onver­minderd groot en Yannick is zoveel mogelijk actief op de berg, zowel in de zomer als in de winter.

Feiten & informatie

Geboor­tedatum:
14.01.1998
Geboor­te­plaats:
Meiringen
Land:
Meiringen
Beroep:
Berggids en klimmer

Yannick Glatthard,
Hoe ben je bij bergsport gekomen, en waarom heb je er uitein­delijk voor gekozen?

“Toen ik twee jaar was stond ik voor het eerst op de ski’s en ik ontdekte het klimmen toen ik zes was. Toen ik ouder werd, ik was 13, heb ik ijsklimmen uitge­probeerd. Dat beviel me ook heel goed. Wat ik fijn vind aan berg­sporten is dat je ieder seizoen wel iets kunt doen, ieder seizoen heeft zijn eigen vorm van beweging.”

Heb je een voorbeeld?

“Mijn eerste klim­leraar. Volgens mij kan iedereen kinderen trainen, maar het is niet vanzelf­sprekend dat je kinderen daarbij zo veel plezier kunt meegeven dat ze 20 jaar later nog steeds klimmen.”

Hoe heeft sport je leven veranderd?

“Als kind was bergsport voor mij een geweldige kans om nieuwe mensen en nieuwe plaatsen te leren kennen. Het was spannend, alles was nieuw en je maakte veel mee. Tegen­woordig heeft bergsport voor mij meer te maken met de mentale uitdaging. Je moet beslis­singen nemen, en vaak razendsnel. Door de bergsport werd ik al vroeg zelf­standig en leerde ik verant­woor­de­lijkheid te nemen.”

Hoe bereid je je voor op je tochten? Heb je een speciaal ritueel?

“Bij wedstrijden had ik altijd verschillende rituelen. Ik schreef bijvoorbeeld altijd mijn doelen op mijn hand­schoenen.

Bij grote tochten luister ik veel naar mijn intuïtie. Meestal weten maar een paar mensen van mijn projecten, want zodra er veel heisa is over een aankomend project, voel ik me daar snel onge­mak­kelijk bij.”

Wat heb je tijdens je expe­dities of tochten altijd bij je? Waar zou je nooit zonder kunnen? Misschien iets ongewoons?

“Schoenen van Lowa.

Mijn vriendin heeft me voor mijn verjaardag een ketting met een ijshou­weeltje eraan gegeven. Die ketting gaat overal mee naartoe en brengt me geluk.”

Wat zijn je grootste sportieve successen (bijvoorbeeld bij wedstrijden, expe­dities, beklim­mingen)?

“Bij wedstrijden zijn dat absoluut de drie WK-titels bij de junioren en de World Cup-over­win­ningen bij het ijsklimmen.

Bij mixed-terrain klimmen heb ik in Noord-Amerika de moei­lijkste mixed route van Amerika (Saphira M15) onsight geklommen.

Wat alpinisme betreft heb ik meerdere voor­beelden, zoals hierboven al genoemd bijvoorbeeld de oversteek van de Drei Zinnen en het ”Best of Grimsel"-project.

Maar voor mij horen bij sportief succes ook heel andere dingen, bijvoorbeeld gezond weer thuis komen. Het is net zo belangrijk om ook eens een project te annuleren als er iets niet klopt."

En last but not least: Welke plek moet iedereen ooit hebben gezien?

“De Engel­hörner in het prachtige Haslital.”