coast2coast expedition glowacz groenland

LOWA PRO Team Philipp Hans

De comfortzone uit en de rotsen op

Philipp Hans (29) is klimmer en extreme sporter. Philipp werd geboren in Stuttgart en ontdekte al vroeg zijn passie voor rots­klimmen en zware eerste beklim­mingen. Toch bleef hij altijd gehecht aan zijn geboor­te­streek en woont hij ook nu nog in Stuttgart.

Zijn enthou­siasme voor het klimmen werd aange­wakkerd door zijn voorbeeld, Stefan Glowacz. De nog maar 12 jaar oude Philipp woonde een door Stefan geor­ga­ni­seerde lezing bij en was vanaf de eerste minuut gefas­cineerd door Stefans foto’s en verhalen. Zó gefas­cineerd dat bij hem op die dag de diepe wens ontstond om zelf ook op expeditie te gaan. Het liefst natuurlijk met Stefan Glowacz. En die droom werd in 2018 werke­lijkheid! Samen met Stefan Glowacz en profes­sioneel ijsover­steker Thomas Ulrich ging hij naar Groenland – de vervulling van een kinderdroom.

Feiten & informatie

Geboor­tedatum:
21.09.1993
Geboor­te­plaats:
Stuttgart
Land:
Stuttgart
Beroep:
Klimmer en extreme sporter

Philipp Hans,
Heb je een voorbeeld?

“Stefan Glowacz. Ik was nog maar 12 toen ik toevallig bij een lezing van Stefan was. Vanaf de eerste minuut was ik gefas­cineerd door Stefans foto’s en verhalen. Zó gefas­cineerd dat bij mij op die dag de diepe wens ontstond om zelf ook op expeditie te gaan. Het liefst natuurlijk met Stefan Glowacz.

Bij toeval kwam ik in contact met Stefan en zo werd mijn grote kinderdroom in 2018 werke­lijkheid. Ik ging samen met hem en profes­sioneel ijsover­steker Thomas Ulrich naar Groenland. Hallo zeeziekte, koude voeten en adem­be­nemend landschap!”

Wat is tot nu toe je hoog­tepunt bij het klimmen?

“Onze eerste beklimming ”Wirklich oben bist du nie" (Je bent nooit echt boven) (10-, 33 touw­lengtes, 1100 klim­meters, Stefan Glowacz, Josef Pfnür en ik) op de Scheidegg-Wetterhorn in 2022."

Wat zijn je grootste sportieve successen (bijvoorbeeld bij wedstrijden, expe­dities, beklim­mingen)?

“Bij wedstrijden waren dat absoluut de finale van Ninja Warrior 2019–2021, het Duitse juni­o­ren­kam­pi­oenschap Lead 2011 en de titel bij het boul­d­er­kam­pi­oenschap van Baden-Würt­temberg in 2014. Bij expe­dities denk ik meteen aan het geslaagde expe­di­tie­project ”Coast-to-Coast" Groenland in 2018 en 2019 en aan het Wallride-project: met moun­tainbikes en klim­uit­rusting dwars door de Alpen in 2021 en 2022."

Wat zijn je sportieve doelen voor de toekomst?

“Klimmen is weliswaar mijn kernsport, maar in de toekomst wil ik graag zelf grote totaal­avonturen plannen en uitvoeren. Daarbij zullen klimmen en zware eerste beklim­mingen op grote wanden altijd een rol spelen, maar niet als enige op de voorgrond staan. Want ik vind het heel boeiend om naast het klimmen nieuwe uitda­gingen te zoeken en die dan te combineren in één groot avontuur. Er zijn geen grenzen aan je eigen crea­ti­viteit. Doe waar je enthousiast van wordt, is mijn voornemen.

Ik ga bijvoorbeeld in 2023 mijn vaar­bewijs halen, zodat ik in de toekomst in een boot naar de rotsen kan varen. 😊”

Wat is je beroep/opleiding?

“Ik ben gedeel­telijk gedi­plomeerd leraar Licha­melijke Opvoeding en Engels. Nu het klimmen de afgelopen twee jaar voor mij steeds profes­si­oneler is geworden, kan ik zeggen dat ik mijn droom leef. Sponsors zoals Lowa onder­steunen mij daarbij, anders was het niet mogelijk.”

Welke hobby heb je nog meer?

“Ik ben vooral gek op surfen. Ik wil ieder jaar wel een keer op surf­vakantie. Daarnaast hou ik van kiten, skitochten en een beetje bouwen in de werk­plaats. 😊”

Heb je een tip die je aan jonge klimmers wilt meegeven?

“Wat mij het aller­meeste heeft geholpen was dat mijn broer Moritz en ik weliswaar vrij vaak in de klimhal waren, maar lange tijd niet heel specifiek trainden. Geen specifieke kracht­training, geen campusbord… Gewoon in goed gezelschap, met een sterke trai­ningsgroep, elkaar uitdagen en plezier hebben.”