Verzor­gingstips Wellness voor schoenen

Imagefoto met de AEROX GTX LO, Family Shooting Heutal 2018

Over het juiste en nood­za­kelijke onderhoud van een wandel­schoen doen veel mythes de ronde. We hebben hier samengevat wat echt belangrijk is en wat de veel­voor­komende drog­redenen zijn.

Imagefoto met de CAMINO GTX, Bildauswahl Herbst 2018
PFLEGEBÜRSTE

Onze schoentip:
LOWA PFLE­GE­BÜRSTE Model voor Vrouwen en Mannen

ACTIVE CREME NEUTRAL 75 ml

Onze schoentip:
ACTIVE CREME 75ml Model voor Vrouwen en Mannen

Onderhoud Zo verzorg je jouw LOWA-schoenen het beste

Je LOWA schoenen zijn van leer, dat uitstekende eigen­schappen heeft: het is vormvast, slijtvast en ademend. Om te zorgen dat dat zo blijft en je lang plezier beleeft van je hoog­waardige schoenen, moet je ze regelmatig verzorgen. Door een goede verzorging blijven je schoenen lang comfortabel en water­af­stotend! De volgende tips gelden voor alle LOWA modellen van gladleer, nubuckleer en suède.

Schoenen die je net nieuw hebt gekocht, hoeven voor de eerste tocht niet te worden verzorgd, maar een keer extra impregneren van het leer is wel aan te raden.

 1. shoecare-instruction_01

  Voor­be­reiding
  Als uw schoenen nat en vies zijn geworden, laat je ze in een goed geven­ti­leerde ruimte drogen, maar niet bij een warm­tebron. Het leer kan door de warmte uitdrogen of breken. Verwijder de veters, zodat de onder­houds­stoffen ook op de verborgen gedeelten van uw schoen komen. Haal ook de binnenzolen uit de schoenen. Dat is vooral belangrijk na meer­daagse tochten: juist in de inlegzolen verzamelt zich veel vocht.

 2. shoecare-instruction_02

  Basis­rei­niging
  Borstel uw schoenen grondig af, zodat het leer weer lucht­door­latend en ademend wordt. Maak ze vervolgens schoon met warm water en een borstel. Als de schoenen erg vies zijn, kunt u lauwwarm water met zeep of een schoen­rei­ni­gings­middel (bijvoorbeeld LOWA Shoe Clean) gebruiken. Het reini­gings­middel opent de poriën van het leer en moet goed worden uitge­spoeld met water. Het leer is nu onbe­schermd: het water wordt meteen opgezogen door het leer. Daarom moet u de schoen na het drogen echt impregneren.
  Voor­zichtig bij het drogen: laat de schoenen drogen in een goed geven­ti­leerde ruimte. Zet ze in geen geval te drogen in de zon, in de badkamer, bij de verwarming, in de buurt van de kachel of in de auto! Het natte leer kan “verbranden”, waarbij barsten ontstaan die niet kunnen worden hersteld. In vochtige ruimtes kan schimmel ontstaan in uw schoenen.

 3. shoecare-instruction_03

  Impregneren
  De schoenen moeten licht vochtig zijn als u ze inspuit met de impreg­neerspray (bijvoorbeeld LOWA Water Stop PRO). Door de ver geopende poriën kan de impregnatie diep door­dringen in het materiaal. Na 24 uur is de werking volledig geac­tiveerd. Uw schoenen zijn nu weer water- en vuil­af­stotend. Na ca. drie weken neemt het effect af. Regelmatig na-impregneren voorkomt de opname van water en vuil. Ook de ademende eigen­schappen van het leer blijven behouden: het leer zuigt zich vervolgens niet vol met water en is water­af­stotend. Uw schoen is dan weer rondom beschermd. Vlak voor de volgende tocht moet u uw schoenen na-impregneren.

 4. shoecare-instruction_04

  Onderhoud
  Als u uw schoenen vaak draagt en ze vaak worden bloot­gesteld aan vocht, moet u ze behandelen met onder­houd­s­middelen. Wrijf daarvoor met een zachte borstel (bijvoorbeeld LOWA Shoe Care Brush) een waxcrème (bijvoorbeeld LOWA Active Creme) of waxe­mulsie in het leer, zodat de schoenen robuust blijven. Dat is ook absoluut nodig bij schoenen met GORE-TEX-membranen. Leer dat niet is onder­houden, droogt uit, wordt broos en scheurt in. De schoen raakt zo onher­stelbaar beschadigd. Geef uw schoenen voldoende tijd om goed te drogen. Voor­afgaand aan een tocht moet u de schoenen nogmaals impregneren. Gebruik geen pure olie of vet; hierdoor wordt het leer weliswaar heel zacht en bijna waterdicht, maar de poriën van het leer worden afge­sloten waardoor de schoenen niet meer stabiel en ademend zijn. Ook kunnen gelijmde delen loslaten.
  Let op bij nubuckleer en suède: het oppervlak van dit leer wordt gladder, glan­zender en donkerder als de wax wordt aange­bracht. Bij suède kunt u het oppervlak opruwen met een suède borstel. De optiek gaat daarbij wel enigszins verloren. Bij gladleer en nubuckleer is dit niet nodig of niet mogelijk.

 5. shoecare-instruction_08

  Opslag
  Berg uw schoenen op een droge, goed geven­ti­leerde plaats op in een schoe­nenzak of in de schoe­nendoos. Om de vorm van de schoen te behouden, is het raadzaam om een houten schoen­spanner te gebruiken. Zo blijft de vorm van de schoen behouden en voorkomt u dat er buig­lijnen ontstaan. U kunt ook opgepropt kran­ten­papier in de neus van de schoen duwen. Het papier neemt vocht op en zorgt bovendien dat de vorm behouden blijft. Vervang het papier dagelijks totdat de schoenen helemaal droog zijn.

Onderhoud Binnen­voering goed verzorgen!

Als je over­vloedig trans­pireert, moet de leren binnen­voering af en toe met een speciale ledermelk worden inge­wreven. De voering droogt namelijk uit en wordt en broos en hard door het vaak zeer agressieve trans­pi­ra­tievocht dat zouten bevat. Voor GORE-TEX-binnen­voering is geen speciale verzorging nodig, maar deze kan wel af en toe worden gereinigd met lauwwarm water en milde zeep. Als het leer niet of op de verkeerde manier wordt verzorgd, verliest het membraan echter zijn werking. Het is daarom niet voldoende om intensief gebruikte GORE-TEX-schoenen alleen in te spuiten met een impregneer- of onder­houdsspray!

Imagefoto met de AEROX GTX LO, Family Shooting Heutal 2018
PFLEGEBÜRSTE

Onze schoentip:
LOWA PFLE­GE­BÜRSTE Model voor Vrouwen en Mannen

Onderhoud GORE-TEX-schoenen hebben onderhoud nodig

Een grote mythe is dat GORE-TEX-schoenen niet onder­houden hoeven te worden. De water­dichte en ademende GORE-TEX-voering bevindt zich aan de binnenkant van de schoen, dus het heeft niets te maken met de uiterlijke verzorging van het leer of de synthe­tische mate­rialen. Dat betekent: ook het boven­ma­teriaal van een GORE-TEX-schoen moet regelmatig worden gereinigd, onder­houden en geïm­pregneerd. En de Gore-Tex voering wordt ook blij van een wasbeurt met een beetje schoen­poets­middel en een zachte borstel.

Onderhoud Mythe: “Alle berg- en wandel­schoenen kunnen worden herzoold.”

Alle gelijmde schoenen uit de TREKKING- en MOUN­TAI­NEERING-categorie kunnen bij LOWA worden herzoold. Of dat zinvol is, hangt af van de conditie van de schoenen. Het maakt niet uit hoe oud de schoenen zijn. Ook heel oude schoenen kunnen worden voorzien van een nieuwe zool en een nieuwe steen­be­scher­mingsrand. De vrije­tijds­schoenen en lichte wandel­schoenen uit de categorie ALL TERRAIN CLASSIC en ALL TERRAIN SPORT kunnen vanwege hun produc­tie­methode echter niet volledig worden herzoold. Bij deze modellen wordt de zool met een speciaal proces aangegoten, waardoor hij niet kan worden vervangen. De hiel kan echter wel worden vernieuwd. Het LOWA servi­ceteam adviseert je in dat geval graag.

Imagefoto met de INNOX GTX MID Ws, Ulligunde Aserbaidschan 2019

Onderhoud Mythe: “Met het juiste onderhoud gaat een schoen eeuwig mee.”

LOWA-schoenen zijn ontworpen voor duur­zaamheid en veel dingen kunnen worden gere­pareerd en vervangen. Toch hebben sommige mate­rialen een beperkte levensduur, zoals de dempingswig van de zool. Dit kunst­stof­ma­teriaal veroudert met de tijd en wordt uitein­delijk poreus. Dat is een natuurlijk slij­ta­ge­proces. LOWA biedt daarom voor schoenen uit de TREKKING- en MOUN­TAI­NEERING-categorie een complete vervanging van de zool aan, waarbij zowel de dempingswig als de aan slijtage onder­hevige loopzool volledig worden vervangen. Maar zelfs deze grote vernieuwing doet geen afbreuk aan het besef: niets is voor eeuwig.

Imagefoto met de TICAM II GTX, 2019_Wanderkollektiv_selection_2019-06

Schoenkeuze Mythe: “Met een goede berg­schoen kun je bijna alles doen.”

Of het nu gaat om een wandeltocht of een stads­wan­deling: een goede en stabiele outdoor­schoen kan op vele gebieden worden gebruikt. Toch heeft elke schoen­ca­tegorie bij LOWA bepaalde grenzen, en de bijbe­horende modellen zijn niet voor elk avontuur ontworpen. Veiligheid staat hier voorop. Multi­func­tionele schoenen in de categorie ALL TERRAIN CLASSIC of ALL TERRAIN SPORT zijn bijvoorbeeld weliswaar zeer licht, maar niet geschikt voor gebruik op losse stenen of voor wandel­tochten door ongebaand terrein. Voor optimale bescherming en voldoende stabi­liteit moet een trek­king­schoen worden gebruikt. Voor elk type gebied bestaat er een passende schoen.

Schoenkeuze Mythe: “Een fabrikant heeft altijd dezelfde schoenmaten.”

Schoenen van een bepaalde maat zijn bij LOWA weliswaar ongeveer even lang, maar schoenmaten zijn niet gestan­daar­diseerd. Er kunnen tussen de verschillende cate­gorieën en schoen­fa­bri­kanten dus altijd kleine verschillen zijn. Daarnaast speelt de vorm van de schoen een belangrijke rol bij de maat­waar­neming. Bij een vrij smalle vorm valt een schoen kleiner uit en bij een brede vorm juist groter. Bovendien veranderen voeten natuurlijk ook in de loop van de tijd; ze worden wat breder en langer. LOWA raadt daarom aan om schoenen vóór aankoop altijd te passen in de winkel en de gekozen maat te controleren. Ter oriëntatie staat op de website een maattabel. Bij het passen van schoenen in speci­aalzaken is het ook goed om de binnenzolen eens uit de schoenen te halen en erop te gaan staan. Zo kun je snel zien of de voet voldoende ruimte heeft.

2020_lowa_arthur-kudelka

“Het is het beste om schoenen 's middags in de winkel te passen, omdat voeten in de loop van de dag een beetje opzetten.”

Arthur | LOWA Servi­cemanager

Imagefoto met de CAMINO GTX, Bildauswahl Herbst 2018
ACTIVE CREME NEUTRAL 75 ml

Onze schoentip:
ACTIVE CREME 75ml Model voor Vrouwen en Mannen

Onderhoud Mythe: “Leren schoenen moeten regelmatig worden ingevet.”

Leervet en olie zijn niet altijd de optimale keuze voor het onderhoud van moderne leren schoenen. Het is belangrijk dat leren schoenen in het algemeen regelmatig worden onder­houden, om ze lang soepel en klaar voor gebruik te houden. Er zijn echter verschillen in de keuze van de verzor­gings­pro­ducten. De vaak gebruikte leer­vetten en -oliën zijn meestal onge­schikt, omdat ze het leer na verloop van tijd zachter maken en het soms ook volledig kunnen afdichten, zodat de schoen niet meer kan ademen. Ook de lijm op de schoen kan erin oplossen. Het is beter om speciale was en impreg­neerspray voor leer te gebruiken. Speciale leer­ver­zor­gings­pro­ducten voor outdoor­schoenen zoals LOWA Active Creme of LOWA Water Stop Pro zijn verkrijgbaar bij de vakhandel.

2020_lowa_arthur-kudelka

“Textiel niet vergeten! Ook het textiel van je schoen moet regelmatig worden geïm­pregneerd, om de besten­digheid van het materiaal tegen water en vuil te verbeteren.”

Arthur | LOWA Servi­cemanager

Deutschland, Erzgebirge

Schoenkeuze Mythe: “Wandel­schoenen zijn altijd waterdicht.”

Het is helaas een veel­voor­komend misverstand dat elke outdoor­schoen auto­matisch waterdicht is. Maar de verschillende modellen verschillen zeer van elkaar wat betreft constructie en materiaal. Een schoen met een leren voering toont zijn kracht bijvoorbeeld in warme en droge omstan­digheden. De leren voering kan veel vocht (zweet) opnemen, koelt gemak­kelijk af en past zich perfect aan de voet aan. Deze schoenen zijn enige tijd bestand tegen vochtige omstan­digheden. Deze voering is echter niet waterdicht en heeft ook een bepaalde tijd nodig om te drogen. Schoenen met een GORE-TEX-voering zijn daar­entegen waterdicht en daardoor ideaal geschikt voor gebruik in natte omstan­digheden – vooral ook gedurende lange tijd. Welke schoen het beste is voor wie, is afhan­kelijk van het gebruiksdoel en de persoonlijke voorkeur.

Deutschland, Erzgebirge

Onderhoud Niet wassen in de wasmachine!

Je mag leren schoenen en synthe­tische schoenen nooit in de wasmachine wassen. Door de mecha­nische effecten van het wasproces en de hogere wastem­pe­ratuur kunnen de kleur­pig­menten vervagen, kan het boven­ma­teriaal beschadigd raken en kunnen verlijmde onderdelen loslaten. Jouw schoenen kunnen onher­stelbaar beschadigd raken.

Wanderszene auf den Hoven bei Hov, Lofoten, Norwegen.

Onderhoud Vermijd contact met zuren, benzine en gier!

Zuren, benzine en gier tasten het materiaal van de zool en de lijm­stoffen aan. Er begint een afbraak­proces waardoor uw LOWA-schoenen beschadigd kunnen raken. Probeer contact met deze stoffen te vermijden en reinig de schoenen zeer grondig als ze er toch mee in aanraking zijn gekomen.