2021_lukalindic_bild-6

LOWA PRO Team Luka Lindic

Gefas­cineerd door de bergen!

Luka Lindič is een Sloveense klimmer en alpinist. De bescheiden jonge klimmer was als kind al gefas­cineerd door de bergen. Toen hij begon met klimmen, wist hij dat hij dat op een ambi­tieuze manier zou gaan doen. Vanaf het begin trainde hij zorg­vuldig en syste­matisch en werd hij ook sneller en effi­ciënter. Het gaf hem een solide basis om het op te nemen tegen enkele van de zwaarste wanden op deze aarde.

De inspan­ningen van Luka Lindič kregen voor het eerst erkenning in 2008, toen hij door de Sloveense berg­sport­fe­deratie werd uitge­roepen tot de meest veel­be­lovende alpi­ne­klimmer van 2008. In 2009, 2014 en 2016 werd hij door de Sloveense Alpen­ver­e­niging uitge­roepen tot de meest succesvolle Sloveense alpinist. Luka Lindič heeft sindsdien een heel aantal zware routes geopend in China, India, Canada en Europa. Hij slaagde in meerdere eerste beklim­mingen, zoals de Lindič-Leclerc-route op Mt. Tuzo in Canada, Psycho­logical Effect op Mt. Neptuak in Canada en Rolling Stones op de Grandes Jorasses

Lindič heeft de Broad Peak in de Karakorum beklommen, en twee weken later beklom hij de noord­westkam van de Gasherbrum IV, waarvan hij de noor­delijke top bereikte. Daarnaast slaagde hij erin de Intégrale de Peuterey Grats op de Mont Blanc in slechts 15,5 uur solo te beklimmen. Alpinist Lindič werd in 2014 onder­scheiden met de Piolet d’Or voor de eerste beklimming op de noordwand van de Hagshu in India. Luka Lindič heeft een mastergraad in de logistiek en is lid van de sport­eenheid van de Sloveense politie.

“De laatste jaren voel ik de behoefte om meer verant­woor­de­lijkheid te nemen voor het milieu en de problemen van onze maat­schappij. Kwali­tatief hoog­waardige, mili­eu­vrien­delijke projecten oppakken en proberen minder te reizen worden mijn prio­riteit. Het verbaast me elke keer opnieuw wat er in de bergen allemaal om de hoek ligt, als je het maar wilt zien. Sinds een paar jaar breng ik daarom het grootste deel van mijn tijd door in Berch­tesgaden, waar ik met mijn vrouw Ines Papert mijn thuis heb gevonden.”

Feiten & informatie

Geboor­tedatum:
16.05.1988
Geboor­te­plaats:
Celje, Slovenië
Land:
Bayerisch Gmain
Beroep:
PRO-sporter
Favoriete klimplek:
Reiteralm
Lokale berg:
Watzmann
Lengte:
1,78 m
Gewicht:
71 kg

Luka Lindic,
Wat fascineert je zo aan de bergsport?

“Ik kan niet zeggen waarom ik voor bergsport heb gekozen. Ik genoot al vanaf het begin van het leven op de berg. Vooral omdat het er compro­misloos is. Je kunt jezelf gewoon niet voor de gek houden op de berg – klimmen lukt alleen als je echt iets in je mars hebt.”

2021_lukalindic_bild-2

Hoe belangrijk is sport op dit moment in je leven?

“Sport heeft een zeer hoge waarde in mijn leven, omdat het mij zowel licha­melijk als gees­telijk vervulling geeft. Maar alpinisme is absoluut anders dan bijvoorbeeld voetbal of hardlopen. Aan alpinisme is altijd een risico verbonden. Daarom hoef ik ook niet altijd tot aan mijn grenzen te trainen en kan ik ook zonder problemen een dag of twee overslaan en dan weer gas geven als de omstan­digheden op de berg goed zijn.

Het mooie is: hoewel ik van mijn sport leef en met verschillende sponsors werk, heb ik tot nu toe nooit het gevoel gehad dat ik een trend moest volgen of iets riskants moest doen. Dus ik denk dat ik nog steeds een heel gezonde relatie heb met alpinisme.”

2021_lukalindic_bild-7

Hoe ziet een perfecte dag er voor jou uit?

“Als ik een moeilijke route heb geklommen en ik het gevoel heb dat ik dat niet heb gedaan met geluk maar dankzij mijn vaar­digheden, dan heb ik een perfecte dag.”

2021_lukalindic_bild-6

Mijn schoenen voor…

Expe­dities & tochten