Processed with VSCO with c1 preset

Tocht: Hoogste punten van Nederland en België: Tankenberg Wandel naar de top van een bijzondere heuvel

Karakter:
Dagwan­deling met hoog­te­meters
Startpunt van de tocht:
Trein­station Oldenzaal
Eindpunt van de tocht:
Oldenzaal centrum
Duur:
05:30 uren
Afstand:
21 km
Bergop:
160 m
Bergaf:
160 m
Uitrusting:
Wandel­schoenen, wandel­uit­rusting
RENEGADE GTX MID Ws
Onze schoentip:
RENEGADE GTX MID Ws

In deze Tour van LOWA wandel je naar de top van een bijzondere heuvel, de Tankenberg. De top ligt op 85 meter op landgoed Egheria is omgeven door sagen en legenden. Volgens een van de verhalen staat hier aan het begin van de jaar­telling een tempel gewijd aan Tanfana, een Germaanse vrucht­baar­heidsgodin.

Iets recenter, in 1844 om precies te zijn, werd er een prieeltje gebouwd, dat in 1955 werd vervangen door een gebouw met een puntdak. Toch wordt dat tot op heden ‘koe­peltje’ genoemd.

Maar voor het zover is, heb je eerst nog een mooie wandeling in het verschiet. We starten voor het gemak bij station Oldenzaal, maar je kunt daar ook in de buurt je auto parkeren.

Je wandelt al snel door het groen naar Landgoed de Wilmersberg in de prachtige natuur van Twente. Net voordat je het spoor voor de tweede keer over­steekt naar De Lutte, kom je langs het infor­ma­tie­centrum waar je meer te weten kunt komen over het unieke Arboretum Poort Bulten. Even stoppen voor een hapje en een drankje bij het naast­gelegen restaurant kan trouwens ook.

Je wandeling voert verder over de Paaschberg (25 meter hoog) met mooi uitzicht en een paar kilometer verderop doemt ineens theekoepel Egheria op. Je bent nu op het hoogste punt van je wandeling én van Over­ijssel. Je eindigt je tocht in het gezellige centrum van Oldenzaal.

Meer routes ontdekken? Kijk dan eens op Komoot bij onze collectie.