Imagefoto met de FERROX PRO GTX LO Ws, Tina Morlok (@natalieduende) Microadventures

Tocht: Hoogste punten van Nederland en België: Zwarte Berg Prachtige bospaden, vlon­derpaden en verge­zichten

Karakter:
Dagwan­deling met hoog­te­meters
Startpunt van de tocht:
Bushalte Westouter Zwar­teberg
Eindpunt van de tocht:
Bushalte Westouter Zwar­teberg
Duur:
04:30 uren
Afstand:
16 km
Bergop:
260 m
Bergaf:
260 m
Uitrusting:
Wandel­schoenen, wandel­uit­rusting

De Zwarte Berg, of eigenlijk Zwar­teberg, is maar een paar meter lager dan de nabij­gelegen Kemmelberg. Deze laatste is 156 meter en de Zwarte Berg meet 152 meter. De heuvel ligt precies op de grens van België en Frankrijk, waardoor de berg ook bekend staat onder de naam Mont Noir. Overigens is er in het landschap weinig zwarts te herkennen, de naam is afkomstig van de fami­lienaam De Zwarte die de berg in de 13e en 14e eeuw in hun bezit hadden.

Je start de Tour bij een bushalte, maar omdat het een rond­wan­deling is, maar het niet uit waar je begint. Zo zijn er op de route verschillende parkeer­plaatsen en andere parkeer­ge­le­genheden. Ook kun je deze wandeling doen vanaf de camping Mont Noir of een andere accom­modatie.

Bijzonder onderweg zijn in ieder geval de vlon­derpaden en de stoel­tjeslift die je ineens over je heen ziet zweven. Als je tijd genoeg hebt, is een ritje zeker aan te raden. Check wel vooraf even de openings­tijden.

Ook wandel je door het Helle­gatbos. Het hoog­tepunt van de wandeling, de top van de Zwarte Berg is herkenbaar aan een bronzen vrou­wen­figuur. Dit is Miss Cavell, een Britse verpleegster die tijdens de Eerste Wereld­oorlog door de Duitsers werd omge­bracht.

Meer routes ontdekken? Kijk dan eens op Komoot bij onze collectie: https://www.komoot.nl/user/lowa/collections