Tocht: Hoogste punten van Nederland en België: Kluisberg Prachtige panorama uitzichten in de Ardennen

Karakter:
Dagwan­deling met hoog­te­meters
Startpunt van de tocht:
Kluis­bergen
Eindpunt van de tocht:
Kluis­bergen
Duur:
03:25 uren
Afstand:
12 km
Bergop:
230 m
Bergaf:
230 m
Uitrusting:
Wandel­schoenen, wandel­uit­rusting

In deze Tour van LOWA staat de Kluisberg centraal. Deze berg -of eigenlijk heuvel- ligt in de Vlaamse Ardennen en is 141 meter hoog. Je start je wandeling in het dorpje Kluis­bergen. Laat je trouwens niet van de wijs brengen door het plaatsje Mont-de-l’Enclus, wat in het Frans hetzelfde betekent. Dit ligt net aan de Waalse kant van de grens.

Je kunt met de bus in Kluis­bergen komen, of je rijdt met je auto naar de parkeer­plaats aan het begin van de wandeling. De naam Kluisberg komt trouwens volgens de over­le­vering van een in het bos gelegen klui­ze­naars­woning.

Al snel nadat je het dorpje hebt verlaten heb je een prachtig panorama over de omgeving. Je kunt een stop maken bij een café onderweg, maar eigenlijk is het leuker een plekje te zoeken langs de route voor een picknick. Zo geniet je in alle rust van het uitzicht.

Een andere mooie plek voor een pauze is kunste­naarsdorp Kwaremont. Tegen­woordig zijn er nog drie galeries die je kunt bezoeken. Hou je meer van de natuur, dan loop je een stukje door naar de 111 meter hoge heuvel Oude Kwaremont.

Nog even genieten van de verge­zichten, want een paar kilometer verderop duik je weer het Kluisbos in en zet je koers naar het hoogste punt van vandaag: de Kluisberg. Vanaf daar is het nog maar een piepklein stukje naar de parkeer­plaats, al kun je hier eventueel ook met een bus komen. .

Wil je er een weekendje weg van maken? In Kluis­bergen vind je een camping en er zijn een handjevol hotels in de buurt.

Meer routes ontdekken? Kijk dan eens op Komoot bij onze collectie: https://www.komoot.nl/user/lowa/collections