Tussen 2 oceanen

LOWA-fotograaf Richard Kien­berger door­kruist Eurazië in de winter

Rusland In het voorjaar van 2018 liet LOWA-fotograaf en jour­nalist Richard Kien­berger een lang gekoesterde droom in vervulling gaan: hij wilde het dubbel­con­tinent Eurazië in één stuk door­kruisen – en dat uitge­rekend in de winter.

Richard Kienberger

Richard Kien­berger

De reis moest gaan van Cabo da Roca, het meest westelijke punt van het vasteland van Europa, naar Magadan. Deze Sibe­rische havenstad ligt aan twee baaien van de Zee van Ochotsk en is vanuit Jakoetsk te bereiken via de Kolyma-weg. Het grootste probleem bij de realisatie van de reis­plannen: de Russische kust van de Stille Oceaan is voor de meeste mensen in Sint-Petersburg of Moskou zoiets als een ver continent, waar ze wel van hebben gehoord maar waar ze nauwelijks iets van weten.

Reis naar de ijzige kou

Bovendien heeft Magadan aan de Stille Oceaan nog steeds een twij­fel­achtige reputatie in Rusland, omdat de havenstad in de Sovjettijd werd beschouwd als de poort naar de Goelag – dus naar de beruchte Sibe­rische straf­kampen. Het eerste deel van de Kien­bergers reis bracht ging door Portugal, Spanje, Frankrijk en België naar het Baikalmeer in Rusland. Hoe verder hij vorderde, hoe meer de kou een probleem vormde – niet zozeer voor hemzelf, maar wel voor zijn voertuig.

  • YUKON ICE GTX

    YUKON ICE GTX

Kien­berger kwam met de auto tot aan de vroeger verboden garni­zoensstad Tsjita, niet ver van de grens met China.

  • Richard Kienberger_Zwischen zwei Ozeanen

De laatste etappe

Te gevaarlijk om de 2000 kilometer lange Kolyma-weg, die slechts door een handvol steden loopt, alleen te bereizen. Vanwege de kou hadden zelfs de plaat­selijke safari-orga­ni­saties, die over speciaal uitgeruste voer­tuigen beschikken, hun acti­vi­teiten gestaakt. Kien­berger besloot daarom om naar Jakoetsk en Magadan te vliegen. Daar, waar het overdag nog steeds tot min 35 graden was, stapte hij over op het LOWA-model YUKON ICE GTX HI.

  • “Echt koud had ik het alleen bij het otograferen – bij die kou worden je ingers snel stijf van de kou.”

  • Richard Kienberger_Zwischen zwei Ozeanen

Richard Kien­berger was in totaal 64 dagen “Tussen 2 oceanen” onderweg en hij reed daarbij ongeveer 26.000 kilometer. Hij was vooral onder de indruk van het landschap en de ontmoe­tingen met mensen.

  • Richard Kienberger_Zwischen zwei Ozeanen
  • Richard Kienberger_Zwischen zwei Ozeanen