5 tips voor het wandelen van de Dutch Mountain Trail

Nederland Deze zomer nog geen plannen? We’ve got you! In ons eigen land kun je namelijk 100 kilometer heerlijk wandelen op de Dutch Mountain Trail. Samen met onze LOWA ambas­sadeur Elmar van thru-hiking geven we je 5 tips voor het wandelen van de Dutch Mountain Trail!Deze relatief nieuwe trail is de laatste jaren ongekend populair geworden en is misschien wel de zwaarste lange­af­stands­wan­deling van Nederland. De Dutch Mountain Trail loopt van Eysel­bergen naar Maas­tricht over de 7 summits van Zuid-Limburg. Je wandelt de hele route in zo’n 4 á 5 dagen waarbij je overnacht in een tent of wat comfor­tabeler in de accom­mo­daties langs de route. Afgelopen najaar ging ik op verkenning en geef je vijf tips voor het lopen van de Dutch Mountain Trail.

Dutch Mountain Trail

Dutch Mountain Trail

  • Dutch Mountain Trail

    Dutch Mountain Trail

5 tips voor het wandelen van de Dutch Mountain Trail

Deze zomer nog geen plannen? We’ve got you! In ons eigen land kun je namelijk 100 kilometer heerlijk wandelen op de Dutch Mountain Trail. Samen met onze LOWA ambas­sadeur Elmar van thru-hiking geven we je 5 tips voor het wandelen van de Dutch Mountain Trail!Deze relatief nieuwe trail is de laatste jaren ongekend populair geworden en is misschien wel de zwaarste lange­af­stands­wan­deling van Nederland. De Dutch Mountain Trail loopt van Eysel­bergen naar Maas­tricht over de 7 summits van Zuid-Limburg. Je wandelt de hele route in zo’n 4 á 5 dagen waarbij je overnacht in een tent of wat comfor­tabeler in de accom­mo­daties langs de route. Afgelopen najaar ging Elmar van thru-hiking op verkenning en geef je vijf tips voor het lopen van de Dutch Mountain Trail.

Imagefoto met de RENEGADE GTX MID, Thru Hiking

“De trail wordt namelijk niet voor niets gezien als de zwaarste lange­af­stands­wan­deling van Nederland. Je loopt zo’n 25 kilometer per etappe en maakt elke dag een paar honderd hoog­te­meters.”

Thru-hiking, Thru-Hiking.com

1. Loop de Dutch Mountain Trail door­deweeks

De Dutch Mountain Trail heeft enorm aan popu­la­riteit gewonnen na de oprichting van de route in 2020. Het is een initiatief van het Dutch Mountain Film Festival (DMFF) welke elk jaar in Heerlen plaatsvindt. Ondanks dat elk jaar vele wandelaars de 7 summits trotseren kun je het Zuid-Limburgse landschap nog prima verkennen zonder veel andere wandelaars tegen te komen. Doordat het gebied ook populair is onder dagwan­delaars en de meeste lange­af­stands­wan­delaars in het weekend lopen, kun je deze dagen het best vermijden. Loop je de trail door­deweeks, bijvoorbeeld van maandag tot en met donderdag, dan heb je de trails voor jezelf en kom je slechts een handjevol andere wandelaars tegen.2. Inpakken: pak licht en alleen het nodige

Een open deur natuurlijk en een reminder. De trail wordt namelijk niet voor niets gezien als de zwaarste lange­af­stands­wan­deling van Nederland. Je loopt zo’n 25 kilometer per etappe en maakt elke dag een paar honderd hoog­te­meters. Pak daarom zo licht mogelijk in om zoveel mogelijk te genieten zonder zware backpack. Voor lange­af­stands­wan­de­lingen maakten we een uitge­breide paklijst. Kies alleen wat je echt nodig hebt op deze trail. Gelukkig hoef je ook niet veel spullen mee omdat het pad altijd wel weer langs een dorpje komt waar je eten kunt kopen en water kunt bijvullen. Natuurlijk zijn een goede regenjas, stevige schoenen en een comfor­tabele backpack een must. Ik vond het fijn om ook met stokken te lopen. Zeker als het een beetje heeft geregend kan het pad wat modderig worden en bieden hoge schoenen uitkomst.

  • Thru-Hiking
Imagefoto met de RENEGADE GTX MID, Thru Hiking

“Je kunt een impressie van de Dutch Mountain Trail vinden in de high­lights van Thru-hiking op Instagram: @_thru_hiking”

Thru-hiking, Thru-Hiking.com

3. Boek je kampeer­plekken of accom­mo­daties van tevoren

Langs de route vind je niet zo heel veel accom­mo­daties. Boek daarom jouw plek ruim vooraf zodat je zeker weet dat je een slaapplek hebt. Wanneer je in een hotel of B&B slaapt zijn er wat meer opties, maar neem je een tentje mee en slaap je op campings onderweg dan zijn er wat minder opties. We zetten onze aanbe­ve­lingen per etappe op een rijtje:

Etappe 1: Station Eygelshoven – Vaals

Tip over­nachting: Camping de Gastmolen

Etappe 2: Vaals – Gulpen

Tip over­nachting: Camping Gulpenberg

Etappe 3: Gulpen – Mheer

Tip over­nachting: Camping De Grensheuvel

Etappe 4: Mheer – Station Maas­tricht4. Download een navi­ga­tieapp

De Dutch Mountain Trail is onderweg niet zo goed gemarkeerd. Daarom is het handig om het wandel­gidsje te kopen én een wandelapp te down­loaden zodat je geen extra kilo­meters hoeft te maken. Ik heb de navi­ga­tieapp Komoot gebruikt en dit werkte uitsteken. Je kunt de route hier vinden: Komoot Dutch Mountain Trail. Het nadeel is dat je van deze app een pro-account moet hebben als je offline wilt navigeren. Op de wandelapp van Hiiker kun je gratis offline navigeren. Wel zul je dan eerst de GPX van de trail moeten uploaden. Het wandel­gidsje uitgegeven door de oprichters van de trail geeft je meer achter­grond­in­formatie over de paden en historie langs de trail. Erg leuk om te lezen!5. Doe het rustig aan!

Alhoewel de Dutch Mountain Trail een van de zwaarste lange­af­stands­wan­de­lingen is in Nederland kun je de tijd nemen om te genieten van het mooie Zuid-Limburgse landschap. De etappes zijn ongeveer 25 kilometer lang waar je zo’n 6 á 7 uur over zult doen. Je hebt dus genoeg tijd om onderweg extra te genieten op dat mooie uitzichtpunt of op een van de mooie 7 summits. Neem wat lekkers te eten en drinken mee en maak een praatje met wat andere wandelaars die je tegenkomt.Happy trails!

  • Thru-Hiking

Wil je meer weten over het lopen van lange­af­stands­wan­de­lingen en trails? Op thru-hiking.com vind je alles over de mooiste trails, voor­be­reiding en planning!

De schoen

“Tijdens een lange­af­­stands­wan­­deling zijn je schoenen je beste vrienden. Dag in dag uit leg je kilometer na kilometer af. Goede wandel­­schoenen zijn dus van levens­­belang! Voor een lange­af­­stands­wan­­deling neem ik altijd mijn LOWA RENEGADES mee. Door de fijne pasvorm krijg je geen blaren, de hoge schacht beschermt je enkels tegen scherpe rotsen en door de GTX blijven je voeten droog. De stijve zool voorkomt dat de onderkant van je voeten op lange wandeldagen moe worden. De perfecte wandel­­maatjes op de trail!”

RENEGADE GTX MID: Een multi­talent dat zich heeft ontwikkeld tot cult­schoen. De klas­sieker onder de multi­func­tionele schoenen biedt ook na twee decennia zijn waarde te hebben bewezen nog een tijdloos frisse look en een optimaal loop- en draag­comfort. De schacht- en zool­con­structie zorgt voor goede pres­taties bij een optimaal draag­comfort en opent daarmee talloze toepas­sings­mo­ge­lijkheden. Zowel bij de drukke dage­lijkse acti­vi­teiten als op een spontane tocht over verhard terrein is de RENEGADE GTX MID de ideale metgezel.
RENEGADE GTX MID

De feiten

Duur:
4 etappes
Moei­lijkheid:
Moeilijk
Hoog­te­meters:
1690 km
Afstand:
100 km