De Schluch­tensteig: wandel door de beto­verende 'Grand Canyon’ van het Zwarte Woud

Thru-Hiking op avontuur in Duitsland

Duitsland Laat je verrassen door de magie van een andere wereld, verscholen in de diepe kloven van het Zwarte Woud, waar de Schluch­tensteig zijn weg baant. Deze lange­af­stands­wan­deling slingert langs de Zwitserse grens en biedt adem­be­nemende Alpen­pa­no­rama’s op slechts zeven uur rijden van Utrecht. Stüh­lingen, een schil­der­achtig Duits dorpje in Baden Würt­temberg, vormt het startpunt van deze 119 kilometer lange tocht, erkend als een van de Top Trails of Germany. Ons avontuur begint in de gezellige gast­vrijheid van een tradi­tioneel Gasthaus, door­drenkt met de geur van oude eiken­houten meubels.

Schluchtensteig

Schluch­tensteig

Het beto­verende Zwarte WoudHet Zwarte Woud, het grootste bosgebied van Duitsland, ademt leven met meer dan 1200 verschillende boom- en plan­ten­soorten. Dit middel­ge­bergte in het zuid­westen van Duitsland, dat grenst aan de Alpen, Frankrijk en Zwit­serland, herbergt meer dan 24.000 kilometer aan wandelpaden, waardoor het een waar paradijs is voor wandelaars.Onze reis begint met de eerste etappe van de Schluch­tensteig, recht­streeks vanuit het hotel. We verlaten het dorpje, eerst over brede grindwegen, maar al snel betreden we smalle bospaden. Het is eind september, en de zon flitst door de bomen, waardoor we de verrassende eerste kilo­meters klimmen en dalen in een aangename warmte. De steile Buchberg, die we beklimmen, doet ons beseffen dat Duitsland ons meer hoog­te­meters te bieden heeft dan we eerder dachten. Na ongeveer 30 kilometer bereiken we Ewat­tingen, waar we de nacht door­brengen in een knusse accom­modatie.

Imagefoto met de RENEGADE GTX MID, Thru Hiking

“De steile Buchberg, die we beklimmen, doet ons beseffen dat Duitsland ons meer hoog­te­meters te bieden heeft dan we eerder dachten.”

Thru-hiking, Thru-Hiking.com

Door de diepe kloven van de Schluch­tensteigOp de tweede dag ontvouwt zich in de eerste 'Schlucht’, de langste kloof in de regio. Hier leiden smalle trails langs imposante rots­for­maties en steile afgronden, waar we ons concen­treren op de soms gladde stenen en boom­stronken. De stilte, slechts onder­broken door het gekwin­keleer van vogels, omhult ons terwijl we de 'Grand Canyon’ van het Zwarte Woud door­kruisen naar de oude Wutachmühle, een voor­malige zagerij, en verder naar het eindpunt in Lenzkirch.Een pittige klim naar de Bildstein, op 1134 meter hoogte, onthult een pano­ramisch uitzicht op de Schluchsee, een schil­der­achtig stuwmeer dat de regio kenmerkt. De afdaling brengt ons naar St. Blasien, waar de imposante Abdij, gebouwd in de 9de eeuw, een van Europa’s grootste koepel­kerken is. De daar­op­volgende etappes zijn wat gemoe­de­lijker, met een dage­lijkse klim naar een heuveltop en afdaling naar de schil­der­achtige dorpjes, zoals Todtmoos, waar we genieten van de verlei­delijke Schwar­zwal­dertorte.Laatste afdaling naar WehrNa bijna 3000 hoog­te­meters is het laatste deel vooral afdalen, via de schil­der­achtige Wehra­schlucht richting Wehr. Elke dag onthult een ander gezicht van het Zwarte Woud, met diep­groene rotsen, bruin bladerdek en uitge­strekte bossen. Ontmoe­tingen met mede­wan­delaars versterken de ervaring, en we plannen alweer de volgende trail. Onze reis eindigt in het oude textiel­stadje Wehr na 119 kilometer, waar we bijkomen van de uitdagende dagen op de Schluch­tensteig.

Prak­tische tips voor de Schluch­tensteigDe Schluch­tensteig is ideaal voor beginnende lange­af­stands­wan­delaars of wie een weekje helemaal weg wil van de drukte. Goed gemar­keerde, niet al te tech­nische paden bieden een fijne mix van rust en gezel­ligheid. Zorg voor goede regen­kleding, boek accom­mo­daties vooraf en geniet van de mix van natuur en cultuur die het Zwarte Woud te bieden heeft. Je kunt ook op de campings langs de trail kamperen. Kijk hiervoor een overzicht van de kampeer­plekken.Ons schema voor 5 dagen:

• Etappe 1: Stüh­lingen – Ewat­tingen 30km

• Etappe 2: Ewat­tingen – Lenzkirch 27km

• Etappe 3: Lenzkirch – St. Blasien 25km

• Etappe 4: St. Blasien – Todtmoos 20km

• Etappe 5: Todtmoos – Wehr 23kmJe kunt de trail ook gemak­kelijk in 6 of 7 dagen lopen als je het wat rustiger aan wilt doen.Kijk voor meer informatie over het lopen van lange­af­stands­wan­de­lingen op thru-hiking en vind de trail die bij je past. Bekijk hier de officiële website of meer over de regio het Zwarte Woud.Bekijk een impressie van de trail op de Instagram van _Thru_hiking.

De schoen

“Erg blij met deze schoenen en ontwik­keling. Perfect voor tech­nische trails in rotsig terrein, bijvoorbeeld hutten­tochten en lange­af­stands­wan­de­lingen. De grip is erg goed vergeleken met andere trail­runners.”

FORTUX: Vooral bij ultratrails is alle extra comfort belangrijk – en de FORTUX heeft op dat gebied veel te bieden. Dankzij de uitstekende demping, de extra vulling van de schacht en het aangename draag­gevoel is de trail­run­ning­schoen speciaal geschikt voor lange afstanden. Als de laatste kilo­meters naar de finish in zicht komen, kunnen ambi­tieuze ultra­lopers 100 procent vertrouwen op de nieuwe FORTUX.
FORTUX

De feiten

Duur:
5–6 Etappen
Moei­lijkheid:
Moderate
Hoog­te­meters:
3180 km
Afstand:
119 km