Een roze droom

Italië Op één been van het Lago Maggiore door het Nationaal park Val Grande tot aan de hoge Alpen­toppen van het Monte Rosa-massief.

Jacqueline met haar hond Loui.

Jacqueline met haar hond Loui.

Jacqueline Fritz (35), berg­sporter en klimmer in het Duitse nationale para­clim­bingteam, heeft het weer gedaan: ze heeft haar eigen grenzen verlegd, is uit haar comfortzone gestapt en heeft een lang­ge­koesterde bergdroom waar­gemaakt. Met haar hulphond Loui en vriendin en came­ravrouw Laila Tkotz (29) is het haar gelukt om in juli 2020 de Noord-Italiaanse Alpen over te steken en het Monte Rosa-massief te beklimmen. Opnieuw in haar beproefde stijl zonder prothese en hulp­middelen.

Alle seinen stonden op groen toen de twee vrouwen en hond Loui op 12 juli naar Italië vertrokken. De weers­ver­wachting was uitstekend, de grenzen waren weer open en de hutten waren geboekt. Eindelijk zouden ze kunnen afmaken wat ze in augustus 2019 werd ontzegd vanwege het slechte weer: het over­steken en beklimmen van de Noord-Italiaanse Alpen en de aangrenzende Walliser Alpen. Maar we beginnen bij het begin.

Zomer 2019: onweer in het paradijs

Het startpunt van hun expeditie was de stad Verbania aan de westkant van het Lago Maggiore, op 193 meter boven zeeniveau. Van daaruit baanden Jacqueline, Laila en Loui zich een weg over verlaten, oude paden door het vrijwel onont­gonnen Nationaal park Val Grande, en kregen ze alvast een voor­proefje van het gehoopte avontuur in het hoog­ge­bergte. Al met al leefden ze 1,5 week volledig zelf­voor­zienend in expe­di­tiestijl in een tent, met in hun bagage eten, uitrusting, foto­ap­pa­ratuur en natuurlijk proviand voor hond Loui. Door onweersbuien kwam de tocht in Macugnaga abrupt tot een einde. Een korte pauze veranderde al snel in drie weken voort­durend slecht weer, waardoor de beklimming van het hoog­ge­bergte niet mogelijk was en de expeditie nood­ge­dwongen werd afge­broken.

Jacqueline, Laila en Loui keerden op 24 augustus 2019 terug naar Duitsland met in totaal slechts 70 km achter de rug, maar wel bijna 5000 hoog­te­meters.

Zomer 2020: 5 keer topvreugde

Omdat een beklimming vanuit Macugnaga in verband met corona niet mogelijk was, konden ze hun route van 2019 niet een-op-een voort­zetten. In plaats daarvan vertrokken ze op 12 juli vanuit Alagna richting het hoog­ge­bergte. Op een hoogte van ongeveer 2500 meter leefden ze de eerste dagen zelf­voor­zienend in een tent. Ze gebruikten die tijd om te accli­ma­tiseren voordat ze de Rifugio Capanna Giovanni Gnifetti (3647 hm) in het Aostadal bereikten. Daar troffen ze de lokale berg­gidsen Andrea Pierettori en Nicola Degasparis, die het gezelschap zouden completeren.

Met z’n vijven klommen ze via de Leie-gletsjer naar de hoogste hut van Europa, de Marg­heritahut. Deze spec­ta­culair gelegen schuilhut op de top van de Signalkuppe (4554 m) is het startpunt van talloze tochten op grote hoogte in de Walliser Alpen, waaronder de Dufour­spitze, met 4634 meter de hoogste top van Zwit­serland.

Meteen al de volgende dag zou deze imposante berg het doel van Andrea, Nicola en Jacqueline worden. De twee berg­gidsen beves­tigden daarom meteen vaste touwen, om de beklimming en de afdaling voor het touwteam te verge­mak­ke­lijken.

  • Jacqueline met haar hulphond Loui.

    Jacqueline met haar hulphond Loui.

2019_Jacqueline Fritz - Fotoauswahl Kletterhalle und Wandern

“Morgens om 6 uur gingen we van start. We hadden een krap weer­venster en alleen deze ene poging om de top te bedwingen.”

Jacqueline Fritz | LOWA ACTIVE Team

De kansen om de top te bereiken waren fiftyfifty, want er was al voor de vroege middag dichte mist aange­kondigd. Dat zou betekenen dat ze zouden moeten omkeren. Inderdaad trok na ongeveer driekwart van de tocht de gevreesde mist binnen en moesten ze afbreken. Ze hadden immers nog een lange terugweg voor de boeg, waarbij de vaste touwen moesten worden ontmanteld.

Een beetje weemoedig moesten ze de Dufour­spitze achter zich laten, maar ze gebruikten de volgende dagen voor de beklimming van in totaal vijf vier­dui­zenders. Jacqueline kan nu eindelijk een vinkje achter haar lang­ge­koesterde project zetten: Monte Rosa is geen roze droom meer.

  • Het pad leidde over rotsen en losse stenen.

    Het pad leidde over rotsen en losse stenen.

Over Jacqueline Fritz

Jacqueline Fritz (35) is een Duitse berg­sporter en klimmer die na een balle­tongeval en meerdere mislukte operaties op 24-jarige leeftijd haar rech­terbeen verloor. De bergen en de sport gaven haar de brood­nodige moed om het leven onder ogen te zien en zijn nu het middelpunt van haar leven geworden. De sporter van het LOWA ACTIVE Team vestigde zich binnen enkele jaren als erkend sporter. Tegen­woordig klimt ze in het Duitse nationale parateam, waarmee ze in de zomer van 2019 brons won voor Duitsland.

De schoen

“Ik heb mijn grenzen verlegd, ben uit mijn comfortzone gestapt en heb zo een lang­ge­koesterde outdoor-droom waar­gemaakt. De ALPINE SL GTX was een trouwe metgezel op mijn avontuur.”

ALPINE SL GTX: Elke gram telt tijdens een bergtocht. En de pres­taties natuurlijk ook! Bij een berg­schoen wil je graag dat die twee compo­nenten samenkomen. Voor de ALPINE SL GTX heeft LOWA voort­varende onder­steuning gekregen van echte profes­sionals: de sporters van het LOWA PRO Team. De Vibram LITEBASE-zool­tech­nologie zorgt voortaan voor aanzienlijk minder gewicht. Maar wel met dezelfde pres­taties op de berg. Daarnaast zijn features als een func­tionele veter­sluiting met twee zones en de water­dichte GORE-TEX-voering populair bij sportieve alpi­nisten.