2019_Jacqueline Fritz - Fotoauswahl Kletterhalle und Wandern

LOWA ACTIVE Team Jacqueline Fritz

Met één been, twee krukken en vier poten over de Alpen

312 kilometer en 35.000 hoog­te­meters. Dat zijn de getallen die horen bij de afstand die Jacqueline Fritz heeft afgelegd tijdens haar grote avontuur in 2016. De Duitse was in totaal 30 dagen onderweg met haar hond Loui en came­ravrouw Leila. Het bijzondere was dat ook haar twee krukken van de partij waren, want Jacqueline Fritz heeft maar één been.

Waar anderen de gedachte aan bergsport al lang als onmo­gelijk van de hand zouden hebben gewezen, laat Jacqueline zich alleen maar meer aansporen. Of het nu gaat om sneeuw­passages, smalle berg­kammen of klim­paadjes – de jonge vrouw met haar ijzeren wil biedt aan alle uitda­gingen het hoofd en deinst ook niet terug voor compli­caties.

Maar daarbij gaat het om meer dan alleen maar aandacht trekken:

“Het ging er bij mij niet om iemand met deze tocht iets te bewijzen. Ik wilde gewoon mijn project uitvoeren. Als het andere mensen met een handicap helpt om de moed te vinden om hun dromen waar te maken, ben ik gelukkig.” Jacqueline Fritz heeft een full-service recla­me­bureau in Bad Berg­zabern, maar naast haar werk is ze nu al weer nieuwe grote plannen aan het smeden. Met name klimmen komt bij haar steeds meer in beeld. Voor de toekomst zou een gecom­bi­neerde tocht van alpinisme, kanovaren, klimmen en kamperen haar doel zijn.

Feiten & informatie

Geboor­tedatum:
03.06.1985
Geboor­te­plaats:
Landau i. d. Pfalz
Land:
Birkenhördt
Beroep:
grafisch ontwerper
Favoriete klimplek:
Bergen bij het Gardameer
Lokale berg:
Säuling
Lengte:
1,74 m
Gewicht:
57 kg

Jacqueline Fritz,
Hoe ben je op het idee voor je project gekomen?

“Een korte voor­ge­schiedenis: na een mislukte knie­band­operatie ben ik toen ik 15 was mijn been kwijt­geraak. Na de lange periode van ziekte was ik enorm gemo­tiveerd en op zoek naar nieuwe uitda­gingen. Dankzij een wekenlang verblijf in de Allgäu kon ik veel tijd besteden aan wandelen. Zo is het idee voor mijn toegan­ke­lijk­heids­project ontstaan: met één been op krukken over de Alpen Voor zover ik weet, heeft niemand dat ooit geprobeerd. Ik wilde de uitdaging aangaan en in juli 2016 een langere tocht van ongeveer 350 km en 35.000 hoog­te­meters door en over de Alpen lopen. Alles moest op krukken worden gedaan. Ik wilde het ook helemaal zonder kabelbanen doen.”

Waarom is sport zo belangrijk voor je?

“Voor mij zijn uithou­dings­vermogen, ambitie en plezier in de sport heel belangrijk, net zoals de natuur. Ik heb een krank­zinnige wils­kracht en een sterk uithou­dings­vermogen. Ik stel mezelf doelen, werk daar consequent naartoe en zet ze vervolgens om in daden. Sportieve successen zijn belangrijk voor mij, maar ik zie ook de positieve ontwik­keling en persoonlijke voor­uitgang.”

In hoeverre kun je meer van het leven genieten dan anderen?

“Ik ben deels ook zelf aan het expe­ri­menteren wat je als gehan­dicapte allemaal kunt doen. Veel mensen durven geen extreme dingen te doen, of zijn bang dat hen ergere dingen kunnen overkomen. Ik denk er een beetje anders over. Omdat ik zo veel moeilijke tijden en veel ontbe­ringen achter de rug heb, geniet ik van mijn leven en leef ik in het hier en nu.”

Mijn schoenen voor…

Expe­dities & tochten