LOWA ACTIVE Team Josef Pfnür

Schoenloos in Kirgizië

Josef “Steno” Pfnür uit Berch­tesgaden beschrijft zichzelf niet echt als een sport­klimmer, want daarvoor zijn zijn inte­resses te uiteen­lopend. Naast rots­klimmen is hij bij voorkeur op weg in sneeuw en ijs, bijvoorbeeld bij het ijsklimmen of tijdens skitochten. Maar hij is ook gefas­cineerd door reizen naar verre landen, vooral de vele verschillende culturen die er te ontdekken zijn. Buiten zijn heeft een speciale betekenis voor hem, “omdat je daar, ” zegt hij zelf, "het dagelijks leven vergeet en mentaal uit je werk stapt.

Zijn werk houdt hem namelijk flink bezig. Josef werkt als metaal­bouw­werker in Ober­jet­tenberg bij WTD 52, een tech­nische afdeling van het Duitse leger. Daarnaast volgt hij ook de Duitse opleiding voor berg- en skigidsen. Wat daar ongewoon aan is? Niemand in zijn familie heeft een speciale affi­niteit met de bergen, maar de passie van Josef voor de bergen is des te groter.

Hoe groot, dat bleek onder andere tijdens zijn reis naar Madagaskar, waar hij in een team twee eerste beklim­mingen kon uitvoeren, en tijdens de laatste expeditie van het DAV Expedkader naar Kirgizië, wat om meerdere redenen een belevenis was. Niet alleen de succesvolle eerste beklimming van twee 5000m pieken daagde het team uit, maar ook het verlies van twee stuks expe­di­tie­bagage was een uitdaging voor Josef. De expe­di­tiearts sprong bijvoorbeeld al meteen bij door zijn schoenen te lenen. “We hebben nog geprobeerd om vervangende uitrusting te kopen, maar in Kirgizië draagt niemand schoenmaat 46”, herinnert Josef zich.

Waar hij als volgende heen gaat, is nog niet beslist. Dergelijke beslis­singen moeten goed worden afgewogen. Want hoeveel plezier Josef Pfnür ook aan zijn expe­dities beleeft, voor hem blijven ze altijd een hobby.

Feiten & informatie

Geboor­tedatum:
22.05.1990
Geboor­te­plaats:
Berch­tesgaden
Land:
Königsee
Beroep:
slotenmaker
Favoriete klimplek:
Karlstein
Lokale berg:
Watzmann
Lengte:
1,79 m
Gewicht:
72 kg

Josef Pfnür,
Wat is tot nu toe je hoog­tepunt bij het klimmen?

“Ik heb er meerdere. Het zijn altijd de kleine momenten die ertoe doen. Een van mijn hoog­te­punten bij het alpi­ne­klimmen was absoluut de Moonlight Butter in het Zion National Park (5.12d 300m). Een perfecte rots, een geniale lijn, een prachtige omgeving en we konden alle touw­lengtes on-sight klimmen – en dat aan het einde van de vakantie.”

Wat zijn je sportieve doelen?

“Om zo lang mogelijk mijn vreugde en passie voor de sport te houden. En ik word blij van reizen naar verschillende landen en daar nieuwe avonturen beleven.”

Heb je een motto?

“Rustig aan, dan breekt het lijntje niet.”

Mijn schoenen voor…