Sneeuw­schoen­wandelen Op grote voeten door de sneeuw

Schneeschuhtour Brunnenberg,
Riesengebirge, Tschechien.

Het is winter. De eerste sneeuw en verlei­delijke besneeuwde paden vragen er gewoon om verkend te worden. En wat is een betere manier om dat te doen dan met sneeuw­schoenen? Het is niet moeilijk, maar vooral beginners moeten op een paar dingen letten. Niet alleen de juiste uitrusting is namelijk belangrijk, maar zeker ook het kunnen beoordelen van lawi­ne­gevaar en het rekening houden met mens en natuur.

Schneeschuhtour Brunnenberg,
Riesengebirge, Tschechien.

Onderweg Die moet je allemaal meenemen!

Om onderweg op alles voor­bereid te zijn en ook echt te kunnen genieten van de wandeling, moet je bij een sneeuw­schoen­wan­deling altijd het volgende materiaal bij je hebben:

  • wandel­schoenen

  • sneeuw­schoenen

  • wandel- of skistokken met grote tellers (schijven)

  • aan het weer aangepaste kleding

  • wandel­rugzak met voldoende voedsel

  • nood­uit­rusting incl. mobiele telefoon (verband­trommel, reddingsdeken, lawi­ne­zendont­vanger, lawi­nesonde, lawi­neschop, hoofdlamp)

Bildauswahl Sarntaler Hufeisen Alix von Melle

“Als je zelf sneeuw­schoenen hebt, moet je die al vóór de tocht thuis goed afstellen.”

Alix von Melle | LOWA PRO Team

Schneeschuhtour zur Seebenalm, Mieminger Berge, Tirol, Österreich.
YUKON ICE II GTX

Onze schoentip:
YUKON ICE II GTX Model voor Vrouwen Model voor Mannen

Onderweg Welke wandel­schoenen zijn geschikt voor sneeuw­schoen­wandelen?

Voor sneeuw­schoen­wan­de­lingen adviseren wij enkelhoge en vooral water­dichte wandel­schoenen met een stevige zool. Bij lage tempe­raturen zijn onze speciale winter­mo­dellen, zoals de TIBET SUPERWARM GTX /Ws en de YUKON ICE II GTX /Ws bijzonder geschikt.

Beide modellen over­tuigen met name bij tempe­raturen onder het vriespunt door optimaal comfort! De TIBET SUPERWARM GTX /Ws heeft dit te danken aan zijn GORE-TEX® Duratherm-voering en effectieve PrimaLoft®-isolatie. De YUKON ICE II GTX /Ws overtuigt dan weer met zijn GORE-TEX Partelana-voering en PrimaLoft® 200-isolatie.

Schneeschuhtour Brunnenberg,
Riesengebirge, Tschechien.
YUKON ICE II GTX Ws

Onze schoentip:
YUKON ICE II GTX Ws Model voor Vrouwen Model voor Mannen

Onderweg Waar moet ik op letten?

Er zijn inmiddels veel fabri­kanten van sneeuw­schoenen en allerlei verschillende modellen, maar echt duidelijke varianten zie je niet vaak. Moderne sneeuw­schoenen, die bedoeld zijn voor gebruik in de bergen, zijn gemaakt van kunststof of aluminium en hebben spikes aan de onderkant van het frame. Om ook op harde sneeuw en steil terrein voldoende grip te hebben, moeten de sneeuw­schoenen ook een grijpklauw hebben aan de onderkant van de binding ter hoogte van de bal van de voet.

Naast de beves­tiging aan de schoen is ook de onderkant van de sneeuw­schoen van cruciaal belang. Je moet op het volgende letten: Hoe meer je in alpien, steiler terrein komt, hoe uitge­sprokener de spikes aan de onderkant moeten zijn.

De juiste maat heeft niets te maken met je normale schoenmaat. Het gaat hier meer om het lichaams­gewicht: Hoe zwaarder de wandelaar, hoe groter de sneeuw­schoen.

Als je niet zeker weet welk model het beste voor je is, kun je ze bij de meeste skiver­huur­stations en sport­winkels wel vooraf testen. Houd er rekening mee dat, welk model je ook kiest, de beves­ti­gingen van de sneeuw­schoenen wel gebruiks­sporen kunnen veroorzaken op je wandel­schoenen.

Schneeschuhtour Brunnenberg,
Riesengebirge, Tschechien.
TIBET SUPERWARM GTX

Onze schoentip:
TIBET SUPERWARM GTX Model voor Vrouwen Model voor Mannen

Onderweg De juiste loop­techniek

Wij adviseren om bij het sneeuw­schoen­wandelen verschillende loop­tech­nieken te gebruiken, afhan­kelijk van de aard van het terrein. Op vlak terrein kun je zonder problemen met “normaal lopen” vooruit komen, maar op steiler terrein kun je bijvoorbeeld beter kiezen voor de V-pas, waarbij je de punten van je voeten naar buiten plaatst. Bergaf is het voor een veilige afdaling meestal raadzaam om licht achterover te hellen en je knieën iets te buigen.

Als sneeuw­schoen­wan­delaar moet je er bovendien ook nog rekening mee houden dat de stijg­sporen van toer­skiërs en lang­lau­floipes niet gebruikt mogen worden. Het devies is: Maak je eigen pad 😉!

Bildauswahl Sarntaler Hufeisen Alix von Melle

“Blijf uit de buurt van lang­lau­floipes en stijg­sporen; in het vrije terrein is sneeuw­schoen­wandelen sowieso nog leuker!”

Alix von Melle | LOWA PRO Team

Schneeschuhtour zum Gamsstein, Tuxer Alpen, Tirol, Österreich.
TIBET SUPERWARM GTX Ws

Onze schoentip:
TIBET SUPERWARM GTX Ws Model voor Vrouwen Model voor Mannen

Onderweg Lawines en veiligheid op het terrein

Als je op pad gaat met sneeuw­schoenen, moet je nooit alleen gaan en vooraf zorgen dat je bekend bent met de basics. Dat wil zeggen: Verdiep je in de mogelijke gevaren in de bergen!

Ook hier geldt dat voor­zich­tigheid geboden is. Het kan geen kwaad om je uitgebreid te verdiepen in de lawi­ne­be­richten, het weer en de sneeuw­si­tuatie en je tochten daarop af te stemmen. Er zijn overigens ook speciale lawi­ne­cur­sussen voor sneeuw­schoen­wan­delaars.

Div. 2009

Onderweg Pas op: winterslaap!

Tijdens het sneeuw­schoen­wandelen kom je vaak in natuur­ge­bieden die heel kwetsbaar zijn en waarin soms bedreigde dier­soorten over­winteren. Het is daarom heel belangrijk om zowel in de winter als in de zomer zorg­vuldig met de natuur om te gaan.

Of het nu in een bergwoud is of op bos- en wandelpaden: sneeuw­schoen­wan­delaars moeten de gebrui­kelijke routes volgen en de paden niet verlaten. Vaak zijn er marke­ringen die mooie en natuur­vrien­delijke sneeuw­schoen­tochten aangeven. Volg die dan, want dan worden de dieren niet onnodig opge­schrikt en kunnen ze hun ener­gie­re­serves, die zo waardevol zijn in de winter, sparen.