Om te voorkomen dat een geplande wintertocht een geforceerde mars wordt, moeten enkele aanwijzingen worden gevolgd en moeten bepaalde compromissen worden geaccepteerd. Bij het plannen van tochten in de winter gelden een paar bijzonderheden: Ten eerste maken de besneeuwde paden de kilometers en hoogtemeters veel zwaarder dan in de zomer. Bovendien maken sneeuw en ijs van sommige bekende bospaden een gevaarlijke glijbaan. De vroege zonsondergang – vaak is het om 16.00 uur al behoorlijk donker – doet ook de tijdbuffer smelten die je hebt voor eventuele verkeerde afslagen en omwegen. Het aantal kilometers van de tocht moet daarom enerzijds worden aangepast aan de plaatselijke omstandigheden, en anderzijds aan de eigen conditie, en moet aanzienlijk worden beperkt. Wees echt eerlijk tegen jezelf! Het is beter om bij je eerste tocht sneller dan gepland aan te komen, want dan kun je voor de volgende keer meer inplannen. Een goed uitgangspunt voor alle beginners in de winter is om ongeveer de helft van de in de zomer afgelegde afstand in te plannen.
Winterwandelingen Een ijskoude ervaring

Wandelen in de winter? Ja, dat lees je goed! Zelfs als regenachtige herfststormen het einde van de zomer aankondigen, is dat geen reden om je affiniteit met de natuur in de wacht te zetten tot de volgende lente. Het vierde seizoen heeft veel voordelen: het wordt weer stiller en de zon brandt niet meer zo genadeloos op je hoofd. Wie zich in de winter te veel laat verleiden door de bank, mist veel.


Onze schoentip:
RENEGADE WARM GTX MID
Model voor Vrouwen
Model voor Mannen
Voorbereiding op de activiteit Plezierig wandelen in plaats van een geforceerde mars

Schoenkeuze Hoogste prioriteit: veiligheid en warme voeten
Er moet natuurlijk speciale aandacht worden besteed aan geschikte winterschoenen, want die komen als eerste in aanraking met de ondergrond. De juiste winterwandelschoen is minimaal enkelhoog, stabiel en heeft een stijve zoolconstructie met een duidelijk profiel. Of je gaat voor een speciaal gevoerde winterschoen of toch liever dikkere sokken in je vertrouwde schoenen draagt, is aan jou.

Voorbereiding op de activiteit Wat extra’s op de zool en de piste op
Zelfs de beste “winterschoen” bereikt op een bepaald moment zijn grenzen. Beijsde en besneeuwde paden kunnen zelfs voor de Vibram Arctic Grip® te veel worden. Als je je avontuur niet voortijdig wilt beëindigen, zit je goed met spikes. Deze flexibele afzethulpmiddelen zijn het kleine broertje van klimijzers en bieden de nodige grip bij winterse avonturen. Maar ze vervangen de klimijzers nooit!
Sneeuwschoenen bieden nog een andere mogelijkheid voor veilig bewegen. Het brede contactoppervlak voorkomt dat ze te diep in de sneeuw zakken, zodat je zelfs diepe sneeuwvelden kunt doorkruisen. Sneeuwschoenen zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen en bevestigingstypes, en kunnen met vrijwel alle vaste LOWA-winterschoenen worden gebruikt.

Voorbereiding op de activiteit Voordat je begint: let op het weerbericht
Het weer in de bergen is maar al te vaak grillig. Vooral in de winter spelen de weersinvloeden een belangrijke rol. In het koude seizoen kan een korte bui snel omslaan in een sneeuwstorm. Bovendien is er het gevaar van lawines.
Het is daarom belangrijk om de weersomstandigheden al vanaf het begin van de planningsfase regelmatig te controleren, en ook vóór het begin van de tocht. Ook onderweg moet je altijd naar de lucht blijven kijken.


Onze schoentip:
RENEGADE WARM GTX MID Ws
Model voor Vrouwen
Model voor Mannen
Onderweg Oriëntatie in de winter
Hoe mooi is het als er een glinsterend sneeuwdek over de natuur ligt. Alles is zacht en wit – en ziet er haast hetzelfde uit. Vooral in de winter kan oriënteren tijdens het wandelen lastig zijn. Padmarkeringen verdwijnen vaak snel onder het sneeuwdek – net zoals mogelijke gevaren in de vorm van hellingen, gaten en losse stenen. Het is daarom oppassen geblazen. Om optimaal te kunnen genieten van je winterwandeling, is het essentieel dat je actuele kaarten en een gps-apparaat bij je hebt. Als je het zekere voor het onzekere wilt nemen, denk dan ook aan reserveaccu’s (voor mobiele telefoons) en -batterijen. De felle vrieskou zuigt energie uit de apparaten. Onderschat ook de kortere dagen niet. In geval van twijfel betekent minder daglicht minder tijd om een verkeerde afslag onderweg te corrigeren. Een goede hoofdlamp meenemen is dus een must!

Onderweg Pauzes en maaltijden
Van lang over besneeuwde paden lopen, ga je absoluut zweten. Het is dan vaak verleidelijk om ter ontspanning een langere pauze in te lassen. Maar let op: als je dan niet zorgt voor warme dranken en extra lagen kleding, kun je heel snel afkoelen! Een loopneus is haast onvermijdelijk. Het is daarom beter om een aantal korte pauzes te nemen waarin het lichaam niet volledig kan afkoelen.