Kleding Liever te warm dan te koud

Wanderszene auf den Hoven bei Hov, Lofoten, Norwegen.

Naast je uitrusting is je kleding essentieel voor een goede voor­be­reiding op de wandeling. Iedereen kent het gevoel dat je op een lentedag zonder jas naar buiten gaat en plot­seling wordt verrast door een regenbui. Dat is vervelend en je loopt het risico om kou te vatten – maar tijdens een wandeling of meer­daagse tocht is het echt onaan­genaam. Zorg dat je dit niet overkomt en gebruik onze tips!

Imagefoto met de TICAM II GTX, 2019_Wanderkollektiv_selection_2019-06

Onderhoud Een eerste blik

Niets is erger dan natte voeten of kapotte schoenen waar je last van hebt tijdens een lange wandeling. Daarom moet je voordat je vertrekt eerst je schoenen eens goed bekijken. Gebruik daarbij de volgende checklist.

 • Zijn alle naden in orde?
  Controleer de naden op bescha­diging. Uitein­delijk houden die de afzon­derlijke onderdelen van de schoenen bij elkaar.

 • Zitten er scheuren of versleten plekken in de voering?
  Bescha­di­gingen in de voering zijn op zich niet zo erg, maar ze kunnen het draag­comfort aanzienlijk verminderen en uitein­delijk leiden tot wrijving tussen schoen en voet en dus tot pijnlijke blaren.

 • Is het leer uitge­droogd of beschadigd?
  Bescha­di­gingen in het buitenleer kunnen snel leiden tot natte voeten en moeten meteen worden gere­pareerd.

 • Zijn alle haken, lussen en ogen in perfecte staat en zijn de veters intact?
  Ten slotte moeten alle elementen van het veter­systeem worden gecon­troleerd, omdat die zorgen voor een goede onder­steuning.

Bildauswahl Sarntaler Hufeisen Alix von Melle

“Draag de schoenen gewoon al een paar dagen of weken van tevoren, zodat je er weer aan kunt wennen en je kunt controleren of alles nog in orde is.”

Alix von Melle | LOWA PRO Team

Photo copyright Max Seigal, www.maxwilderness.com

Onderhoud De zool onder controle

De zool van een wandel­schoen is de basis voor de veiligheid. Het profiel van de zool moet intact zijn om een ontspannen wandeltocht te garanderen. Als de zool op veel plaatsen versleten is, is de grip niet meer gega­randeerd. Na een paar jaar komt bij wandel­schoenen ook vaak hydrolyse of “verbrossing” voor. Dit is een chemisch-fysieke reactie die ervoor zorgt dat de zool poreus wordt en scheurt, en in veel gevallen loslaat.

2020_lowa_arthur-kudelka

“Schoenen uit het trekking- en moun­tai­neering-segment van LOWA kunnen worden herzoold. Zo krijgen geliefde wandel­schoenen een nieuw leven en kunnen ze weer een paar jaar worden gebruikt.”

Arthur | LOWA Servi­cemanager

Wanderszene auf den Vardan, Lofoten, Norwegen.

Voor­be­reiding op de acti­viteit Liever te warm dan te koud

Kleed je volgens het uien­principe. Afhan­kelijk van de omstan­digheden kun je dan ook je water­dichte, ademende jas en trui thuis laten en minder in je rugzak stoppen. Bij het uien­principe bescherm je je tegen weer en wind met verschillende lagen kleding. Zorg ervoor dat alle drie de lagen ademend zijn, anders wordt het al snel onaan­genaam. Afhan­kelijk van het weer kun je laagjes aan- of uittrekken. Als ondergoed is een nauw­sluitend func­tioneel shirt van polyester geschikt. De tweede laag, bijvoorbeeld een fleece trui, houdt je warm. Katoen is hiervoor minder geschikt. Eroverheen draag je de derde laag als bescherming tegen het weer. De jas moet licht­gewicht, winddicht en water­af­stotend zijn.

 • underclothes_clipping

  1e laag – droog en flexibel
  Als ondergoed is een nauw­sluitend func­tioneel shirt van polyester geschikt.

 • thermalprotection_clipping

  2de laag – ther­mische isolatie
  De tweede laag, bijvoorbeeld een fleece trui, houdt je warm. Katoen is hiervoor minder geschikt.

 • weatherprotection_clipping

  3de laag – Tegen wind en regen
  Eroverheen draag je de derde laag als bescherming tegen het weer. De jas moet licht­gewicht, winddicht en water­af­stotend zijn.