Huttentocht Van hut naar hut

Athletenmeeting 2019 Romina Neumaier

Modderige schoenen, lawaai midden in de nacht of omge­stoten wandel­stokken: bij een over­nachting in een berghut zijn er een paar valkuilen waar veel nieuwe wandelaars met beide voeten intrappen. Om te voorkomen dat de eerste over­nachting in een berghut een fiasco wordt, heeft outdoor­schoe­nen­fa­brikant LOWA een paar belangrijk basistips verzameld voor het gedrag in berg­hutten.

Gardasee

Voor­be­reiding op de acti­viteit Pak zorg­vuldig in

Net zoals je elke wandeltocht plant, moet je ook de inhoud van je rugzak plannen. Dat geldt natuurlijk vooral bij meer­daagse tochten met over­nach­tingen in één of meer hutten. Er is een bepaalde basis­uit­rusting die je altijd bij je moet hebben.

  • sleepingbag_clipping

    Hutten­slaapzak
    Verplicht bij over­nach­tingen in een hut. In verge­lijking met een normale slaapzak is hij veel dunner en lichter. Het doel is echter in de eerste plaats hygiëne en niet warmte. Weldadige warmte bereik je door de verschillende lagen: Schoon in de hutten­slaapzak, toedekken met de dekens uit de slaapzaal van de hut, klaar!

  • slipper_clipping

    Dikke sokken/huis­schoenen
    Natte, vieze of gewoon vies ruikende wandel­schoenen hebben niet echt iets te zoeken in de hut. Dus doe ze uit, zet ze om te drogen of luchten in de daarvoor bestemde ruimte in de hut en trek je meege­brachte dikke sokken of huis­schoenen aan.

  • money_clipping

    Contant geld
    Berg­hutten zijn geen hotels en accepteren meestal alleen contant geld. Zorg ervoor dat je, afhan­kelijk van de lengte van de tocht, altijd genoeg geld bij je hebt.

  • waste_clipping

    Afvalzak
    Je afval blijft jouw afval, waar je ook bent. Neem dus een afvalzak mee en breng je eigen afval netjes terug naar het dal.

  • headlamp_clipping

    Oordopjes en hoofdlamp
    In de slaapzaal van een berghut komen de meest uiteen­lopende mensen bij elkaar: snurkers, vroege vogels en mensen die er 's nachts meerdere keren uit moeten. Oordopjes zijn aan te raden om te voorkomen dat je niet wakker wordt door het eerste type. Voor de andere twee is er de hoofdlamp: 's nachts over rugzakken of slapende mensen struikelen, is niet echt prettig.

2020_lowa_arthur-kudelka

“Het is niet zo erg als je je slaapzak een keer vergeet. De meeste hutten verhuren ook slaap­zakken tegen een kleine vergoeding.”

Arthur | LOWA Servi­cemanager

Imagefoto met de MAURIA GTX Ws, Bildauswahl Herbst 2018

Voor­be­reiding op de acti­viteit Reserveer een slaap­plaats en kom ook opdagen

Mobiele telefoons en e-mail hebben veel dingen gemak­ke­lijker gemaakt – inclusief de bereik­baarheid van hutten. Toch mag niet worden vergeten dat berg­hutten geen hotels zijn en dat het aantal slaap­plaatsen beperkt is. Bovendien wordt een kwart van de plaatsen niet gere­serveerd. Dat heeft te maken met een compromis tussen de hutten en de Duitse Alpen­ver­e­niging. Als jullie dus bij een tocht van plan zijn om in een of meer hutten te over­nachten, wees dan zo fatsoenlijk om ook te komen opdagen, of licht de beheerder tijdig in over een annu­lering. Misschien hoeft iemand anders dan niet te worden geweigerd.

Imagefoto met de INNOX EVO GTX QC JUNIOR,

“Ook hier is het de moeite waard om lid te zijn van de Alpen­verein (Alpen­ver­e­niging). De over­nachting is dan aanzienlijk goedkoper.”

Steffi, a daily travel mate

Bildauswahl Herbst 2018

Onderweg Bewaar 's nachts de rust

In principe geldt in berg­hutten dezelfde regel voor nachtrust als in de stad. Van 22.00 tot 6.00 uur heerst de nachtrust en daar moet iedereen zich aan houden. Afhan­kelijk van de categorie van de hut – die weer afhangt van de hoogte waarop de hut ligt – wordt deze regel zeer streng of minder streng gehandhaafd. Wie vóór 6.00 uur moet vertrekken voor een beklimming, moet de beheerder van tevoren inlichten. En wat eigenlijk vanzelf­sprekend is: gedraag je bij het vertrek zo dat je niet meteen de hele hut wakker maakt.

Bildauswahl Sarntaler Hufeisen Alix von Melle

“Als je echt nog voor het einde van de nacht moet vertrekken, moet je je rugzak de avond van tevoren al hebben ingepakt en buiten de slaapkamer hebben klaargezet.”

Alix von Melle | LOWA PRO Team

Wanderszene am Monte Veneretta, Sizilien, Italien.

Onderweg Regi­streer je in het huttenboek

Zodra jullie in een hut willen over­nachten, moeten jullie je regi­streren in het betreffende huttenboek. Het is aan te raden om er ook je doel en een mobiel tele­foon­nummer in op te geven. Naast senti­mentele redenen is dat ook heel praktisch: Als er iets met jullie gebeurt, kunnen de reddings­werkers jullie zo veel gemak­ke­lijker vinden.

2020_lowa_arthur-kudelka

“Het huttenboek is meestal in de buurt van de ingang te vinden, samen met een kaart van de regio en de actuele weers­voor­spelling.”

Arthur | LOWA Servi­cemanager

Hochjochhospiz, Oetztaler Aöpen, Tirol, Oesterreich.

Onderweg Houd je aan het rook­verbod!

In principe geldt er in alle hutten een absoluut rook­verbod. De achtergrond van deze zeer strenge regel ligt eigenlijk voor de hand: als de hut in brand vliegt, kan de brandweer niet snel genoeg ter plaatse zijn.

Hochtour Hochwilde Klettern Schalfkogel lena obergurgl

Onderweg Houd je aan de regels voor eten en alcohol!

Elke hut is verplicht om tussen 12.00 en 20.00 uur minstens één warme maaltijd aan te bieden. In de meeste gevallen mag zelf meege­bracht eten in de daarvoor bestemde gedeeltes worden opgegeten. Vraag dat vooraf na bij de beheerder. Dit geldt niet voor meege­brachte alcohol. Die mag nergens worden gedronken.

Tipps für Gassigeher im Herbst

Onderweg Houd je aan de regels van de hut met betrekking tot honden!

Wandelen met geliefde vier­voeters wordt steeds popu­lairder. Maar of honden zijn toegestaan in de hut, bepaalt de hut. In de slaapzaal mogen in ieder geval geen honden komen.