Hoog in het noord­pool­gebied

Een klimtocht naar het eiland Senja

Noorwegen Medio februari 2018 begaf LOWA PRO-team­sporter Ines Papert zich samen met fotograaf Thomas Senf en sporter Anna Pfaff naar Noorwegen, om daar het eiland Senja klimmend te verkennen. De geplande tochten bleven echter grotendeels onvoltooid.

Ines Papert

Ines Papert

river freeze winter

“Soms moet je de dingen accepteren zoals ze zijn.”

Ines Papert | LOWA PRO Team

Dit keer hadden de sporters het geluk niet aan hun kant. Anna Pfaff moest het al na één dag opgeven wegens bevriezing en vertrok eerder. Thomas Senf liep griep op, dus ook voor hem verliep de reis anders dan gepland.

river freeze winter

“Zo goed als onze reis was begonnen, zo snel was het voor Anna ook alweer voorbij vanwege haar bevriezing. Heel jammer, want de omstan­digheden waren perfect en alle nieuwe klim­routes lagen gewoon op ons te wachten.”

Ines Papert | LOWA PRO Team

Na Anna’s vertrek terug naar huis sloot Ines zich aan bij haar oude vriendin Rahel Schelb uit Zwit­serland. Ze beklommen de klassieke “Finnkona” WI 6, en een dag na de dood van Rahels groot­moeder openden ze ter nage­dachtenis een nieuwe route vlak achter de Senjalodge, haar huis.

De eerste touw­lengte leek lastig te zekeren te zijn, maar zodra de kans zich voordeed, greep Ines die aan. Wetende wat de beste manier is om zulk dun ijs te beklimmen, bewoog ze zich zo langzaam en veilig mogelijk vooruit. Elke extra meter beloofde dikker en beter ijs. Na zeven touw­lengtes bereikten de twee

de top van de Fjøl­haugen-kam, 765 meter boven Mefjordvær.

river freeze winter

“We hebben de route ”Rosalinde" genoemd, naar de oma van Rahel."

Ines Papert | LOWA PRO Team

De route is 350 meter lang en loopt langs de noord­oos­telijke kant van de Fjøl­haugen (WI 7, M6). Gastheer Bent Eilertsen had ontdekt dat tot nu toe slechts één touwteam het had geprobeerd, dat het echter na een paar meter al had moeten opgeven. Nu is er dus een nieuwe route op dit prachtige eiland. Voor Ines Papert was het helaas de laatste tijdens haar reis, omdat ze geen klim­partners meer had. Ze hoopt de volgende keer meer met Anna te kunnen klimmen en bedankt Rahel voor het snelle “invallen”.

De schoen

“Pasvorm en isolatie zijn de belang­rijkste vereisten. Een comfor­tabele en lichte schoen maakt elke route, hoe moeilijk ook, tot een plezier.”

ALPINE ICE GTX: Wie hoog wil komen, moet kunnen vertrouwen op zijn tech­nische uitrusting. Juist alpiene berg­schoenen moeten aan de meest uiteen­lopende eisen voldoen, afhan­kelijk van de grond en de weers­om­stan­digheden. De ALPINE ICE GTX is een schoen die door het LOWA PRO Team samen met actieve alpi­nisten is ontwikkeld. De volledig klim­ij­zervaste schoen met hoge schacht met GORE-TEX Duratherm-voering en een in de binnenzool geïn­te­greerd dempings­element is geschikt voor zowel ijzige als rots­achtige passages.
ALPINE ICE GTX

De feiten

Duur:
4 weken
Klimaat:
Pool­klimaat