Eerste beklimming op de noordwand van de Zugspitze

Duitsland Fritz Miller en Michaela Schuster openen met de “Direkte Nordwand” een nieuwe testpiece op de hoogste top van Duitsland.

Om 10 uur 's avonds eindelijk op de top.

Om 10 uur 's avonds eindelijk op de top.

De “Direkte Nordwand” is een moeilijke en gewaagde winter­klimroute die elementen combineert van winter­klimmen, modern mixed-klimmen en bigwal­l­klimmen. Een perfecte uitdaging voor de twee sporters, want ondanks het idee van een diret­tissima is de route­be­paling altijd intuïtief, waarbij gebruik wordt gemaakt van de zwakke punten van het betreffende deel van de wand. In het deel van de “kabel­baan­traverse” en de wandfase daarboven loopt de route samen met een lijn die in december 2004 werd beklommen door Jörg Pflug­macher en Peter Anzen­berger.

Na drie dagen begint het eindelijk …

Nadat Fritz en Michaela op 21, 22 en 25 november hun voorwerk hadden afgerond, konden ze op 28 november eindelijk van start.

SONY DSC

“Vanaf het startpunt bij de Elbsee tot aan de top is het bijna exact 2000 hoog­te­meters.”

Fritz Miller | LOWA ACTIVE Team

  • Precaire sneeuwophoping op de rotsplaten.

    Precaire sneeuw­op­hoping op de rots­platen.

Het klim­technisch relevante deel van de klim heeft een klim­lengte van 1150 m. De moei­lijkheid ligt hier op het niveau M6, 5+ en A3.

Op de eerste dag klommen ze vier touw­lengtes, waarna ze bivak­keerden in een kleine grot die 20 meter links boven de toegang ligt. Op de tweede dag was het dan eindelijk zo ver. De sporters klommen naar de top.

  • Steeds weer lastige passages op vastgeplakte sneeuw.

    Steeds weer lastige passages op vast­ge­plakte sneeuw.

SONY DSC

“De laatste vijf uur klommen we in het donker.”

Fritz Miller | LOWA ACTIVE Team

  • Om 10 uur 's avonds eindelijk op de top.

    Om 10 uur 's avonds eindelijk op de top.

Eindelijk bereikten ze de top. Daar bivak­keerden ze, met de volgende dag een prachtig pano­ramisch uitzicht.

De schoen

“Vanaf het startpunt bij de Elbsee tot aan de top is het bijna exact 2000 hoog­te­meters. De ALPINE ICE GTX is daar perfect voor.”

ALPINE ICE GTX: Wie hoog wil komen, moet kunnen vertrouwen op zijn tech­nische uitrusting. Juist alpiene berg­schoenen moeten aan de meest uiteen­lopende eisen voldoen, afhan­kelijk van de grond en de weers­om­stan­digheden. De ALPINE ICE GTX is een schoen die door het LOWA PRO Team samen met actieve alpi­nisten is ontwikkeld. De volledig klim­ij­zervaste schoen met hoge schacht met GORE-TEX Duratherm-voering en een in de binnenzool geïn­te­greerd dempings­element is geschikt voor zowel ijzige als rots­achtige passages.
ALPINE ICE GTX

De feiten

Duur:
15 uur
Moei­lijkheid:
1150 m, M6, 5+, A3
Hoog­te­meters:
2 km
Klimaat:
Pool­klimaat