Wande­lingen met hond in de herfst en winter De hond uitlaten

Tipps für Gassigeher im Herbst

Naarmate het jaar vordert en de warme herfstzon langzaam plaats maakt voor koele novem­berdagen, begint voor veel mensen het bank­seizoen. Een kopje thee, een warme deken en gezellige middagen en avonden voor de tv. Het zou allemaal zo ontspannen kunnen zijn – zonder die twee grote ogen die je vanuit de gang volhardend en een beetje verwijtend aankijken. Als uitein­delijk de afstands­be­diening of je favoriete thriller door een koude, natte neus uit je hand wordt geduwd, kun je het niet meer ontkennen: de hond wil eruit.

Dus: Wollen deken verruilen voor een func­tionele jas, pantoffels uit en vooruit met de geit. Zo’n 20 procent van de Neder­landse huis­houdens deelt meerdere keren per dag dit lot. Hoe onge­zelliger het weer buiten wordt, hoe leuker Max, Bella en co. hun wandeling lijken te vinden. Iedereen die wel eens in natte sokken door weilanden en parken heeft gestruind, weet: duurzame, robuuste en absoluut weer­be­stendige schoenen zijn een must.

Het LOWA-assor­timent biedt een uitge­breide selectie voor iedere uitlaat­avon­turier. Hoog­waardige mate­rialen, robuuste afwerking en door­dachte tech­no­logieën zoals een voering met GORE-TEX-membraan bieden ook onder ongunstige omstan­digheden bescherming rondom. Beproefde bege­leiders voor alle frequente wandelaars vindt u in onze Trekking- en All Terrain Classic-collecties. Als u liever spor­tievere of leervrije schoenen hebt, vindt u zeker wat u zoekt in de modellen uit onze All Terrain Sports-collectie.

Tipps für Gassigeher im Herbst

Voor­be­reiding op de acti­viteit Let op de zicht­baarheid

Dichte mist en vroege zons­on­der­gangen horen nu eenmaal bij het donkere jaar­getijde. Het is nu extra belangrijk om uzelf en uw trouwe vier­voeter zo zichtbaar mogelijk te maken. Reflectors op de kleding, hoofd­lampen en kleine knip­per­lampjes komen niet alleen goed van pas voor het baasje. Reflec­terende hals­banden, tuigjes met licht en riemen waaraan kleine knip­per­lampjes kunnen worden bevestigd maken de veilig­heids­uit­rusting compleet.

Imagefoto met de RENEGADE GTX MID Ws, Tipps für Gassigeher im Herbst

Onderweg Poten­be­scherming in de winter

Met de dalende tempe­raturen begint ook de tijd van het strooizout weer. Vooral honden die veel op pad zijn in stedelijke gebieden, kunnen daar last van hun poten van krijgen. Het is belangrijk dat u de poten na het wandelen controleert, schoonmaakt (eventueel met lauw water zonder zeep) en grondig afdroogt. Bij droge of beschadigde pootjes kan het gebruik van vaseline, uierzalf of speciale potenzalf uitkomst bieden. Inge­smeerde voet­zooltjes zijn bovendien beter bestand tegen kou, zout en het binnen­dringen van kleine steentjes en vreemde voor­werpen. Als er lange haren tussen de voet­zooltjes zitten, kunt u die het beste regelmatig kort­knippen met een schaar met afgeronde punten. Dat verkleint het risico dat er vuil en sneeuw­klompjes vast komen te zitten tussen de zooltjes.

Tipps für Gassigeher im Herbst

Onderweg Warmte voor hond en baasje

Veel gangbare honden­rassen krijgen in het koude jaar­getijde een voldoende dichte wintervacht die ze goed beschermt tegen kou, wind en regen. Dat geldt echter lang niet voor alle honden! Net zoals bij mensen zijn er ook onder honden echte “koukleumen”. Honden laten meestal duidelijk zien wanneer het ze buiten te koud wordt. Als uw vier­voeter ook regelmatig met een verwijtende blik verstijfd in de gang blijft staan, is een warm­tebron zoals een hondendeken een goede inves­tering om ook in de herfst en de winter de wande­lingen voor alle partijen leuk te houden.

Tipps für Gassigeher im Herbst

Onderweg Leg hand­doeken klaar

Vooral november staat bekend om zijn aanhoudende regenbuien. Goed ingepakt in func­tionele kleding, sjaal en muts kunt u ook in het natte seizoen prima lange wande­lingen maken. Het wordt pas proble­matisch als uw gelukzalig druipende vier­voeter weer naar huis moet. Dan bent u blij als u vooruit hebt gedacht en op alle stra­te­gische plekken, zoals bij de voordeur van uw huis en in de kofferbak van uw auto, oude hand­doeken voor “eerste hulp” hebt neer­gelegd. Auto en vloer­be­dekking zullen u dankbaar zijn.

Tipps für Gassigeher im Herbst

Onderweg Let op

Herfst en winter kennen niet alleen zonnige, milde dagen en winterpret met sneeuw, maar ook veel grijs en onaan­genaam weer en modderige wandelpaden. Vergeet niet dat zicht­baarheid altijd twee kanten op werkt. Omdat helaas niet alle mensen daar rekening mee houden, verdient het aanbe­veling om uw trouwe vier­voeter altijd goed in het oog en aan de lijn te houden. Met een beetje wederzijds opletten kunnen onaan­gename ontmoe­tingen en situaties zoveel mogelijk worden vermeden.