Onderweg Krui­den­wan­deling – eten uit de natuur

Imagefoto met de INNOX PRO GTX MID, Microadventures

Eten uit de natuur

Wandelen en je eigen maaltijd bij elkaar plukken? Je doet het tijdens een culinair micro­avontuur, de foodwalk. Je kunt eten plukken in velden en weiden, maar natuurlijk ook in het bos. Ben je nog niet zo bekend met eten plukken uit de natuur?

Kies dan voor kruiden en planten die makkelijk te herkennen zijn, zoals made­liefjes, brand­netels en paar­den­bloemen. Twijfel je over bessen, planten of padden­stoelen? Laat ze dan staan. En wat je bij een foodwalk zeker niet mag vergeten: pluk met respect en liefde voor de natuur en gezond verstand.

Hiernaast hebben we een lijstje gemaakt van de meest bekende eetbare planten én geven we je tips over wat je ermee kunt doen. Zo kun je na het plukken meteen de keuken in.

Brandnetel

Brandnetel is volop in de natuur te vinden en ook nog eens gezond. Zo zit brandnetel boordevol ijzer, calcium en vitamine C en A. Als je brandnetel een minuut in kokend water legt prikt deze niet meer, wel zo fijn. Van brandnetel kun je soep maken, maar je kunt de plant ook drogen en er thee van zetten. Je kunt er zelfs stamppot mee maken.

Tip: brand­netels prikken, draag dus hand­schoenen bij het plukken.

Made­liefje

Wist je dat kappertjes eigenlijk bloem­knopjes in zout of azijn zijn? Made­liefjes zijn lekker en gezond en kun je bijna het hele jaar in de natuur vinden. Bij het plukken gaat een made­liefje dicht, maar eenmaal in warme soep ontvouwen de bloem­blaadjes zich weer. Je kunt de bloe­metjes ook gebruiken om je salade mee op te fleuren.

Paar­denbloem

In het voorjaar kleuren paar­den­bloemen de weilanden langzaam geel. Deze bekende plant zit boordevol voedings­stoffen, waaronder vitamine A en C, ijzer en kalium. Jonge blaadjes kunnen wat bitter zijn, maar dat kun je verminderen door ze een aantal minuten in water te leggen. Doe een paar blaadjes in je omelet of door je salade of voeg met de gele blaadjes kleur toe aan je gerecht.

Wat heb je nodig?

Ga je eten in de natuur plukken, neem dan in ieder geval een tas of mand mee en een klein zakmes. Daarnaast kun je natuurlijk ook niet zonder stevige schoenen. Ook altijd handig om mee te nemen: een plan­ten­boekje, waarin je informatie over onbekende planten kunt opzoeken.

 • microadventure_illu_plant-7_illustration-clipping

  Paar­denbloem
  bladeren, bloemen en knoppen

 • microadventure_illu_plant-8_illustration-clipping

  Made­liefje
  licht noot­achtige smaak

 • microadventure_illu_plant-2_illustration-clipping

  Brandnetel
  superfood op zijn best

microadventure_illu_herbs_illustration-clipping