Onderweg Kruidenwandeling – eten uit de natuur

Eten uit de natuur
Wandelen en je eigen maaltijd bij elkaar plukken? Je doet het tijdens een culinair microavontuur, de foodwalk. Je kunt eten plukken in velden en weiden, maar natuurlijk ook in het bos. Ben je nog niet zo bekend met eten plukken uit de natuur?
Kies dan voor kruiden en planten die makkelijk te herkennen zijn, zoals madeliefjes, brandnetels en paardenbloemen. Twijfel je over bessen, planten of paddenstoelen? Laat ze dan staan. En wat je bij een foodwalk zeker niet mag vergeten: pluk met respect en liefde voor de natuur en gezond verstand.
Hiernaast hebben we een lijstje gemaakt van de meest bekende eetbare planten én geven we je tips over wat je ermee kunt doen. Zo kun je na het plukken meteen de keuken in.
Brandnetel
Brandnetel is volop in de natuur te vinden en ook nog eens gezond. Zo zit brandnetel boordevol ijzer, calcium en vitamine C en A. Als je brandnetel een minuut in kokend water legt prikt deze niet meer, wel zo fijn. Van brandnetel kun je soep maken, maar je kunt de plant ook drogen en er thee van zetten. Je kunt er zelfs stamppot mee maken.
Tip: brandnetels prikken, draag dus handschoenen bij het plukken.
Madeliefje
Wist je dat kappertjes eigenlijk bloemknopjes in zout of azijn zijn? Madeliefjes zijn lekker en gezond en kun je bijna het hele jaar in de natuur vinden. Bij het plukken gaat een madeliefje dicht, maar eenmaal in warme soep ontvouwen de bloemblaadjes zich weer. Je kunt de bloemetjes ook gebruiken om je salade mee op te fleuren.
Paardenbloem
In het voorjaar kleuren paardenbloemen de weilanden langzaam geel. Deze bekende plant zit boordevol voedingsstoffen, waaronder vitamine A en C, ijzer en kalium. Jonge blaadjes kunnen wat bitter zijn, maar dat kun je verminderen door ze een aantal minuten in water te leggen. Doe een paar blaadjes in je omelet of door je salade of voeg met de gele blaadjes kleur toe aan je gerecht.
Wat heb je nodig?
Ga je eten in de natuur plukken, neem dan in ieder geval een tas of mand mee en een klein zakmes. Daarnaast kun je natuurlijk ook niet zonder stevige schoenen. Ook altijd handig om mee te nemen: een plantenboekje, waarin je informatie over onbekende planten kunt opzoeken.
-
Paardenbloem
bladeren, bloemen en knoppen -
Madeliefje
licht nootachtige smaak -
Brandnetel
superfood op zijn best
