Rewild your Life Rewild your life: tips voor meer natuur in het dagelijks leven

2022_fraeuleindraussen_rewildyourlife_pa100468

Een lange wandeling in het weekend of een bergtocht in de vakantie. Dat is leuk, maar in het dagelijks leven ontbreekt de dage­lijkse dosis natuur vaak. En dat terwijl kleine veran­de­ringen al genoeg kunnen zijn om meer ruimte voor dage­lijkse natuur te maken in je leven. Daarom hebben we samen met onze blog­partner Fräulein Draussen tips voor meer natuur in het dagelijks leven samen­gesteld.

2022_fraeuleindraussen_rewildyourlife_pa170125

Maak groene eilandjes Voor natuur­mo­menten thuis

Als je de natuur naar huis haalt, hoef je je huis niet eens uit om het effect van de natuur te merken. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat patiënten in zieken­huizen sneller gezond worden als ze vanuit hun bed bomen voor het raam kunnen zien. In het klein werkt dat ook met een paar groene kamer­planten, een bijvrien­delijke bloembak of een vogel­huisje op het balkon.

Zo maak je niet alleen groene eilandjes en inte­ressante waar­ne­mings­plekken voor jezelf, maar je doet ook iets voor de dieren­wereld. En als de pimpel­me­zen­familie zijn intrek heeft genomen en de wilde bijen vlijtig stuifmeel verzamelen, ben je zelf minstens net zo tevreden als de dieren.

Maar let op: niet alles wat op dit gebied wordt verkocht, is ook geschikt. Zo is bijvoorbeeld lang niet ieder zaad­mengsel voor wilde bloemen echt bijvrien­delijk en is lang niet ieder voer­huisje geschikt om vogels te voeren. Je kunt het beste de officiële aanbe­ve­lingen van natuur­be­scher­mings­ver­e­ni­gingen en andere orga­ni­saties aanhouden.

2022_fraeuleindraussen_rewildyourlife_pa120768

Ga met open ogen op pad Neem de natuur bewust waar

De zoge­naamde 'sit spot’, in het Nederlands een zitplek, is een prachtige manier om de natuur nog bewuster waar te nemen. Bij deze natuur­be­le­vings­techniek zoek je een plekje in de natuur op waar je regelmatig naartoe gaat en waar je heel gewoon de omgeving op je laat inwerken. Observeer, luister, voel en kijk gewoon wat er gebeurt. Helemaal zonder verwach­tingen, helemaal zonder afleiding.

Welke vogels of insecten zie je, en wat doen ze? Welke geluiden hoor je, welke geuren hangen in de lucht, welke kleuren in de natuur zijn opvallend intensief? En wat is er misschien veranderd vergeleken met je laatste bezoek?

De eerste keer is misschien nog niet zo gemak­kelijk om stil te zijn en niets te doen, maar je merkt al gauw het ontspannende effect. En voordat je het weet, begin je dingen op te merken die je daarvoor nog nooit waren opge­vallen.

Zo’n ‘sit spot’-ervaring is natuurlijk het beste op een plek waar je echt alleen maar door de natuur wordt omgeven en je hooguit in de verte auto’s en andere mensen hoort. Maar een stadspark of een groene achtertuin kunnen haast net zo goed werken.

2022_fraeuleindraussen_rewildyourlife_pa130662

Plan vaste buiten­tijden in Neem de tijd voor de natuur

Het hoeft niet per se altijd een lange wandeling te zijn: zelfs twintig minuten wandelen heeft een enorm effect op ons welzijn en ook op onze gezondheid. En zolang je niet precies naast een vliegveld woont, maakt het ook niet zoveel uit waar je gaat wandelen.

Eigenlijk zou je geen dag voorbij moeten laten gaan zonder op zijn minst je schoenen aan te trekken voor een blokje om en wat te bewegen in de frisse lucht. Maar in het dagelijks leven, ergens tussen supermarkt en werk, gaat deze toch zo belangrijke buitentijd veel te vaak verloren. Toch weten we eigenlijk wel beter. Er is altijd iets wat belang­rijker is, en voor je het weet is de dag alweer voorbij. Wat kan helpen, is iedere dag een vast tijdstip in te plannen in je agenda. Bij twijfel werkt de ochtend het beste: dan is het risico dat er toch weer iets tussenkomt het kleinst. En als je je eerste kop koffie van de dag gewoon meeneemt in een ther­mobeker, 'verlies’ je ook nog eens geen tijd.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Leg waar­ne­mingen vast De bijzondere natuur­mo­menten

De perfecte aanvulling op je sit spot, die uitein­delijk met alle uitstapjes in de natuur kan worden gecom­bineerd, is 'nature jour­naling’, het bijhouden van een natuur­dagboek. Daarvoor heb je alleen maar een stuk papier, een noti­tieblok of een tekenblok, een potlood en liefst ook een paar vrolijke kleur­potloden nodig. Ze kunt je je bele­ve­nissen en waar­ne­mingen in woorden én in beelden bewaren. Maak je geen zorgen: het gaat er niet om dat je perfecte kunst­werken maakt. Iedereen kan wel een beetje schilderen of tekenen! En omdat een nature journal voor niemand anders dan jezelf bedoeld is, maakt het sowieso niet uit hoe het er van binnen uitziet.

Onze tip: De belang­rijkste tip voor jour­naling is dat je je hoofd uitschakelt. Laat je gedachten en je crea­ti­viteit de vrije loop en leg vast wat er in je op komen. Een bijzondere waar­neming, het silhouet van een boom, een onoma­topo­ë­tische beschrijving van een vogelroep… Een mooie manier om alle kleine en grote wonderen van de natuur op een bijzondere manier te bewaren zodat je ze op elk moment weer kunt terug­roepen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bekijk de natuur vanuit een ander perspectief Probeer eens wat nieuws

Ga eens wandelen voordat de zon op is. Loop op blote voeten door een veld. Klim in een boom en bekijk de wereld van boven. Of trek je wandel­schoenen niet aan hoewel het regent, maar juist omdat het regent! Dat klinkt niet meteen heel spec­ta­culair of inno­vatief, maar toch zijn het allemaal dingen die je meestal maar zelden doet. Maar als je tussendoor bewust nieuwe stand­punten inneemt en onge­brui­kelijke erva­ringen zoekt, leer je de wereld buiten in al zijn facetten kennen en maak je nieuwe herin­ne­ringen.

2022_fraeuleindraussen_rewildyourlife_pa130574

Leer de natuur (nog) beter kennen Informeer je over je omgeving

Door tijd in de natuur door te brengen kun je alleen al door ze te observeren en te ervaren veel leren over planten en dieren. Nog leuker is het natuurlijk als je ook weet wat je waarneemt. Dan zie je niet meer gewoon een bloem of een vogel, maar een bosanemoon of een boom­kruiper. Je weet misschien zelfs dat die laatste alleen tegen de stam op kan klimmen, terwijl de boom­klever omhoog en omlaag fladdert. En daarvoor hoef je helemaal niet per se een “droge” natuurgids te lezen. Er zijn tegen­woordig veel leuke podcasts en soci­a­le­me­dia­kanalen over allerlei natuur­on­der­werpen. Met apps kun je onderweg direct en vaak behoorlijk exact planten of vogel­ge­luiden herkennen. Als je dit vanaf nu af en toe doet – neem bijvoorbeeld één vogel of één bloem per wandeling – kun je al wandelend stukje bij beetje over de natuur leren, zonder er een hele studie van te maken.