Onderweg Over­nachten in de bergen

Imagefoto met de MADDOX GTX LO,

Als je een meer­daagse wandeltocht plant, moet je natuurlijk ook over­nachten in de bergen. Je kunt verblijven in hutten, maar sommige mensen besluiten om gewoon in de natuur te over­nachten. Een indruk­wekkende ervaring – maar ook daarbij zijn er wat regels waar je je aan moet houden.

 • Kampvuren alleen in aangewezen gebieden
  Als je je kamp hebt opge­slagen, verheug je je natuurlijk ook op een kampvuur. Vooral in de zomer is dat heel populair. Maar pas op: er is gevaar voor bosbrand. In Duitsland worden elk jaar bosbranden gere­gi­streerd die zijn veroorzaakt door kampvuren. Vermijd daarom open vuur op droge weiden en in de buurt van bossen en maak alleen een kampvuur als dat uitdruk­kelijk is toegestaan. Je kunt het beste alleen een kampvuur aansteken op speciaal daarvoor bestemde vuur­plaatsen. Belangrijk: houd het vuur klein en verspreid de volgende ochtend de helemaal afge­koelde as over een groot gebied.

 • Regeltjes voor het buiten­toilet
  Als je meerdere dagen onderweg bent, moet je natuurlijk af en toe naar het toilet. In het algemeen kun je daarvoor natuurlijk het beste naar een hut gaan. Maar als het toch buiten moet, zorg er dan voor dat je minstens 60 meter van water verwijderd bent, dat het toilet­papier dat je meeneemt 100% compos­teerbaar is en dat het benodigde gat in de grond minstens 15 cm diep is.

 • Hang hang­matten goed op
  Als je niet op de grond wilt slapen, kun je ook rust vinden in een hangmat. Als je die niet hebt, kun je ook gemak­kelijk zelf een hangmat maken van stof en een touw. Hiervoor heb je een stabiele stof nodig (afme­tingen ca. 300cmx140cm) en een lang en rekbaar touw (ca. 25m lang).

  Vouw de smalle zijden zo in elkaar dat je er een touw aan kunt vast­binden zonder dat het er weer af glijdt. Als je een steen of een stuk hout mee knoopt, kan het touw er niet gemak­kelijk uit glijden. Hang de twee touwen nu op tussen twee bomen – en klaar is de doe-het-zelf hangmat voor onderweg. Als je de touwen aan een boom vastmaakt, moet je goed opletten dat je de bomen niet beschadigt. Met een extra boom­be­schermer onder het touw wordt de belasting gelijk­matiger verdeeld en voorkom je dat de bast van de boom wordt geschuurd.