De eerste lange­af­stands­wan­deling: tips voor beginners De eerste lange­af­stands­wan­deling: tips voor beginners

2022_frauleindraussen_tippserie-ersteweitwanderung_pa070070

Je wandel­schoenen aantrekken in de wetenschap dat je de komende dagen of zelfs weken niets anders hoeft te doen dan de ene voet voor de andere te zetten: dat is een heel speciaal gevoel. Vooral het plannen van je eerste lange­af­stands­wan­deling kan echter ook uitda­gingen en valkuilen met zich meebrengen. De volgende tips zijn bedoeld om je te helpen bij je voor­be­reiding en je eerste stappen als lange­af­stands­wan­delaar te verge­mak­ke­lijken.

2022_frauleindraussen_tippserie-ersteweitwanderung_p7170120

Weinig bagage maakt je tocht gemak­ke­lijker Pak zo licht mogelijk

Een van de beste manieren om lange­af­stands­wan­de­lingen zo gemak­kelijk mogelijk te maken en de hoge belasting waar je niet aan gewend bent bij de eerste wandeling minimaal te houden: een zo licht mogelijk ingepakte rugzak waar echt alleen maar in zit wat je nodig hebt. Om het overzicht te houden is het handig om een paklijst te maken waarop je alles opschrijft wat in je rugzak moet komen. Het handigste is als je ook meteen opschrijft wat de verschillende onderdelen van je uitrusting wegen. Zo kun je zelf zien waar je mogelijk nog gewicht kunt besparen. Natuurlijk hoef je niet meteen ultralicht op pad te gaan en de steel van je tanden­borstel af te zagen. Maar het is zeker de moeite waard om vanaf het begin het gewicht van je wandel­uit­rusting in de gaten te houden en je te oefenen in mini­malisme.

2022_frauleindraussen_tippserie-ersteweitwanderung_p6280454

De juiste schoenen voor je lange­af­stands­wan­deling Kies de juiste wandel­schoenen

Wandel­schoenen zijn een deel van je uitrusting dat het verloop van een lange­af­stands­wan­deling kan bepalen. Heel wat wande­lingen zijn stuk­gelopen op blaren of pijnlijke voeten. En dat doet in meerdere opzichten pijn. Aan de ene kant is het bij het kiezen van de juiste schoenen belangrijk dat ze echt goed aan de voet zitten en, als het om leren schoenen gaat, dat ze voldoende zijn ingelopen voordat je aan de wandeltocht begint. Net zo belangrijk is het dat je een type schoen kiest dat past bij de geplande tocht. Stijgij­zervaste berg­schoenen op goed aangelegde paden in het middel­ge­bergte bederven het wandel­plezier al snel. En lichte wandel­schoenen zijn dan weer niet per se de beste keuze voor veel­eisend alpiene terrein.

2022_frauleindraussen_tippserie-ersteweitwanderung_pa130346

Je kunt alleen aankomen als je begint Zet de eerste stap

Iedere lange­af­stands­wan­deling begint met de eerste stap. Dat geldt niet alleen voor het wandelen zelf, maar ook voor de voor­be­reiding. Juist als je nog niet veel uitrusting bezit en nog maar weinig wande­l­er­varing hebt, kan de lijst met dingen die je moet orga­niseren en waar je op moet letten, behoorlijk inti­mi­derend zijn. Daar komt misschien nog onze­kerheid bij of je alles überhaupt wel aankunt. De eerste stap zetten om de droom van het lange­af­stands­wandelen waar te maken, is echt vaak de moei­lijkste. Toch kan de eerste stap al iets zijn wat je nu meteen, zonder grote voor­be­reiding kunt doen. Als de eerste steen eenmaal aan het rollen is, verloopt de rest meteen wat gemak­ke­lijker. Beloofd!

2022_frauleindraussen_tippserie-ersteweitwanderung_pa130568

De juiste planning maakt je tocht gemak­ke­lijker Ogen open bij het plannen van je route

Als je tot nu toe 'alleen maar’ dagwan­de­lingen hebt gedaan en nog geen ervaring hebt opgedaan met meer­daagse wandel­tochten, is het aan te raden om je wandel­etappes aan de conser­vatieve kant te plannen. Met andere woorden: liever wat minder hoog­te­meters en kilo­meters dan wat je gewend bent van dagtochten. Meerdere dagen achter elkaar wandelen is een bijzondere uitdaging, ook omdat je rugzak zwaarder is. Daarom is het aan te raden om je niet meteen te wagen aan een grote tocht door de wilde natuur, maar liever een goed beweg­wijzerde en uitgezette wandelroute te volgen. In de meeste Europese landen zijn er talloze van zulke routes. In Nederland zijn er bijvoorbeeld 20 lange­af­stands­wan­delpaden die worden beheerd door Wandelnet. Hier kun je er zeker van zijn dat de route wandel­vrien­delijk is, dat de beweg­wij­zering consequent is en dat er plaatsen zijn om te stoppen voor een verfrissing of over­nachting. Zo kun je rustig kennismaken met lange­af­stands­wan­de­lingen en loop je niet het risico dat je tegen te veel problemen tegelijk aanloopt.

2022_frauleindraussen_tippserie-ersteweitwanderung_pa070070

Bereid je mentaal en licha­melijk goed voor Zorg dat je in de juiste conditie bent

Een paar langere dagtochten zijn onont­beerlijk als voor­be­reiding op de eerste lange­af­stands­wan­deling. Zo kun je je uitrusting testen en krijg je een idee van de etap­pe­lengte waartoe je in staat bent. En je traint natuurlijk meteen ook je eigen conditie. Heel nuttig is daarnaast gerichte training van je voeten. Want hoewel je bij het wandelen je hele lichaam belast, worden je voeten aan een bijzondere belasting bloot­gesteld. Al een paar minuten voetoe­fe­ningen per dag, bijvoorbeeld hiel­heffen of even­wichts­oe­fe­ningen op een wiebelige ondergrond, kunnen na enige tijd een groot verschil maken. Maar naast sterke voeten is ook een sterke geest heel belangrijk voor een geslaagde lange­af­stands­wan­deling. Om die sterker te maken, kun je bijvoorbeeld bewust bij slecht weer een dagtocht afleggen. Zo leer je ook met diep­te­punten om te gaan.

2022_frauleindraussen_tippserie-ersteweitwanderung_pa080182

Blijf altijd kalm en beheerst Laat je niet gek maken

Met al dat plannen van de route en onder­zoeken van uitrusting kun je gemak­kelijk de moed verliezen. Blijf dan diep door­ademen en bedenk dat niet alles meteen in één keer perfect hoeft te gaan. Natuurlijk moet je ook in dit deel van de wereld wandelen niet te licht opvatten, maar veel potentiële problemen kun je ook onderweg nog oplossen. En uitein­delijk weet je voor de volgende tocht dan weer een beetje meer. Belangrijk is dat je bij de voor­be­reiding en ook onderweg zo kalm mogelijk blijft. Bij twijfel helpt het om even te stoppen en eerst even goed adem te halen. Daarna ziet de wereld er meestal alweer beter uit.