Alleen

Op solo-expeditie in Groenland

Groenland Half juli begon LOWA PRO Team-sporter Robert Jasper aan een heel bijzonder avontuur. In Oost-Groenland peddelde hij met zijn opvouwbare zeekajak door de afgelegen fjorden. Hij werd niet begeleid. Hij voerde de expeditie volledig op eigen houtje uit en vertrouwde daarbij ook op de “by fair means”-stijl: een stijl waarbij al het materiaal zelf moet worden gedragen. Hij had in totaal 90 kilo bagage bij zich.

Op solo-expeditie in Groenland

Op solo-expeditie in Groenland

De moeilijke weg naar het basiskamp

Jasper had zichzelf vier weken gegeven voor de expeditie. Het eerste punt van de expeditie was het bereiken van het basiskamp. De wind- en weers­om­stan­digheden in Groenland – zelfs in juli ligt de gemiddelde tempe­ratuur in de fjorden onder de 10 graden Celsius – vergden veel van Jaspers krachten. Enkele delen van de route moest hij vanwege de ongunstige omstan­digheden zelfs meerdere keren afleggen. Na bijna twee weken had hij het gehaald: hij zette zijn basiskamp op aan de voet van de zoge­naamde Fox Jaw Cirque – een bergketen met bizarre granieten pieken die lijken op de tanden van een roofdier.

Eenzaamheid of ijsbeer

Robert Jasper werd tijdens de hele expeditie heen en weer geslingerd tussen twee gemoeds­toe­standen: de mentaal veel­eisende eenzaamheid en de angst om een ijsbeer tegen te komen. Toch besloot de extreme sporter om de wand van de Molar Spire (de tweede graniettand) nader in het vizier te nemen.

Eisklettern Markierung Produktbilder Rauris Robert Jasper Shooting Sonnblick lowa

“Bij een eerste beklimming voel ik onze­kerheid. Je weet immers nooit of het echt mogelijk is om daar naar boven te klimmen. Dat is een enorme uitdaging!”

Robert Jasper | LOWA PRO Team

  • Kan Robert de persoonlijke uitdaging aan van deze eerste solobeklimming in de moderne 'vrij klimmen'-stijl?

    Kan Robert de persoonlijke uitdaging aan van deze eerste solo­be­klimming in de moderne 'vrij klimmen’-stijl?

Ston­e­circle

Via een sneeuw­couloir bereikte Jasper de muur van de tweede graniettand. In twee dagen tijd klom hij in totaal zeven touw­lengtes, waarna hij vanwege het onzekere weer steeds weer afdaalde naar het basiskamp. Hoewel het weer op de derde dag niet verbeterde, wilde de prof­sporter toch een poging doen om de top te bereiken. Tot ongeveer 80 meter onder de top ging alles boven verwachting goed, maar toen maakte de beginnende regen de rotsen glad. Robert Jasper woog de risico’s af en besloot voor­zichtig verder te klimmen. Een fout zou bij deze solo-expeditie ernstige gevolgen hebben. Niet alleen waren de rotsen nat, maar er kwam ook mist opzetten. Maar met al zijn ervaring en routine wist Robert Jasper de top te bereiken.

Eisklettern Markierung Produktbilder Rauris Robert Jasper Shooting Sonnblick lowa

“De wolken braken open en de omliggende bergen en fjorden waren te zien – helemaal alleen, niemand zo ver als het oog kon zien. Het leek de hemel wel, het was onbe­schrijflijk mooi!”

Robert Jasper | LOWA PRO Team

  • Op solo-expeditie in Groenland

    Op solo-expeditie in Groenland

De afdaling verliep door middel van abseilen langs de route. Na in totaal 18 uur bereikte Jasper zijn tent in het basiskamp weer.

Na 30 dagen in de wildernis, in totaal 100 kilometer te voet met zware bagage, 1000 meter op steile rotsen en meer dan 100 kilometer op zee, was de cirkel voor Robert Jasper gesloten: hij kwam terug bij zijn startpunt. De naam van de route stond meteen vast: “Ston­e­circle” – Steen­cirkel.

De schoen

“Bij mijn Groenland Solo Bigwall Expe­dition ben ik enthousiast geworden over de Alpine SL GTX. Maar het is ook juist voor mijn alpine tochten de perfecte schoen, want daar telt iedere gram, en in deze schoen wordt een hoog draag­comfort gecom­bineerd met tech­nische expertise!”

ALPINE SL GTX: Elke gram telt tijdens een bergtocht. En de pres­taties natuurlijk ook! Bij een berg­schoen wil je graag dat die twee compo­nenten samenkomen. Voor de ALPINE SL GTX heeft LOWA voort­varende onder­steuning gekregen van echte profes­sionals: de sporters van het LOWA PRO Team. De Vibram LITEBASE-zool­tech­nologie zorgt voortaan voor aanzienlijk minder gewicht. Maar wel met dezelfde pres­taties op de berg. Daarnaast zijn features als een func­tionele veter­sluiting met twee zones en de water­dichte GORE-TEX-voering populair bij sportieve alpi­nisten.

De feiten

Duur:
30 dagen
Afstand:
100 km
Klimaat:
Pool­klimaat