Wandelen met kinderen in de herfst Een heel eigen wereld

wandern-im-herbst-temperatur-beachten

In de herfst is het fantastisch wandelweer. Zeer nu de winter in aantocht is, is het voor het hele gezin belangrijk om te genieten van de zon en de warme uren van deze over­gangs­periode van de natuur. Om de geza­menlijke wandeltocht vooral in de herfst tot een compleet succes te maken, heeft LOWA zes tips verzameld. Want één ding is duidelijk: er valt veel te ontdekken!

Imagefoto met de ROBIN GTX QC,

Voor­be­reiding op de acti­viteit Zorg voor verschillende aflei­dings­ma­noeuvres

Als ondanks de grote buit en de nieuwe erva­ringen de stemming toch inzakt, is afleiding het devies. De moge­lijkheden zijn onuit­put­telijk en je herkent veel ervan vast uit het dagelijks leven. Zing bijvoorbeeld samen een herfst­liedje, doe alsof je een muisje bent en scharrel op je tenen over de bosbodem, of sta gewoon even stil, steek je neus in de lucht en snuif de herfstlucht in het bos op. We zijn er zeker van dat de nieuws­gie­righeid van de kinderen meteen wordt gewekt en de goede wandelsfeer is gered.

Onze extra tip: Om ouders en kinderen plezier in de natuur te geven, geeft LOWA twee keer per jaar het “Avon­tu­ren­handboek van LO & WA” uit. Iedere uitgave is gewijd aan een bepaald land of een bepaalde streek. Naast een avontuur dat broer en zus LO en WA samen met hun gevederde vriend LOWINGO in het betreffende land beleven, bevat het boekje veel lees­ma­teriaal, raadsels, en tips en trucs voor knut­se­lideeën. Met de pluche slechtvalk LOWINGO kunnen de avonturen ook tijdens de tocht of in een pauze worden nage­speeld.

Imagefoto met de INNOX GTX MID JUNIOR,

Onderweg Kies de juiste schoenen voor de wandeling

Naast de juiste kleding is vooral één ding door­slag­gevend: de juiste schoenen. De schoen moet goed passen en mag nergens knellen of wrijven, anders is de wandelpret snel voorbij. Dus wat is in de herfst vooral belangrijk?

Om volop te kunnen genieten van het avontuur in de natuur, moeten de schoenen in ieder geval weer­be­stendig zijn. Dat lukt het beste als je schoenen met een GORE-TEX-membraan kiest. Om optimaal door natte bladeren en over soms modderige paden te kunnen struinen, is het bovendien belangrijk dat de schoenen een profiel met goede grip hebben.

Imagefoto met de CADIN GTX LO, 2021_Dr. Micha Bahr

“LOWA-schoenen voor kinderen zijn zonder uitzon­dering waterdicht en voorzien van een anti­slipzool. Daardoor zijn de schoenen van de kleine avon­turiers niet alleen geschikt voor wande­lingen, maar ook voor dagelijks gebruik op school, in de speeltuin, bij het winkelen of op de fiets.”

Dr. Micha Bahr

Imagefoto met de ROBIN GTX QC,

Onderweg Gebruik de natuur voor een unieke avonturen- en ontdek­kingstocht

Wandelen is mooi en kan heel leuk zijn. Voor de kinderen is het vooral leuk als er iets te ontdekken valt of als er tijdens de wandeling spannende bele­ve­nissen op de kinderen wachten. En wat is er leuker dan al die kleurrijke herfst­bladeren? Vooral na een paar droge herfstdagen kun je heerlijk in de bladeren ritselen, rennen en nog meer ritselen. Zo leggen de kleine wandelaars in een mum van tijd een paar honderd meter van de wandeling af zonder dat ze het zelf merken.

Maar natuurlijk zijn die bladeren niet alleen fijn om door te ritselen. Het is ook leuk om samen mooie bladeren en eikels of kastanjes te verzamelen en die thuis te drogen of persen. Daarmee zorg je meteen voor knut­sel­ma­teriaal voor herfstdagen met slecht weer en voor geza­menlijke herin­ne­ringen aan het avontuur in de natuur.

Imagefoto met de INNOX EVO GTX QC JUNIOR,

Onderweg Denk vooruit en plan flexibel

Net zoals bij elke andere wandeling moet je je ook bij een herfst­wan­deling met kinderen goed voor­be­reiden. Het is vooral belangrijk dat je het weer­bericht blijft volgen, met name wat betreft de tempe­ratuur. Waar je in de bergen ook op moet letten, is de sneeuwgrens. Wie op basis van de voor­spel­lingen met de juiste kleding aan het wande­l­avontuur begint, hoeft niet in de problemen te komen. Inte­gendeel: van de eerste verse sneeuw krijgen kinderen meestal veel zin om te gaan wandelen. Als er sneeuw wordt gemeld, zijn vooral bospaden aan te bevelen, omdat de bomen wat bescherming bieden en alleen daar de echte schatten, zoals bladeren, eikels en dergelijke, te vinden zijn.

In de herfst wordt het eerder donker, vooral nadat de wintertijd is ingegaan. Hou daarom tijdens de wandeling altijd de tijd in de gaten, om stress op de terugweg te vermijden. Plan daarom liever wat kortere wande­lingen, want met kinderen duurt een wandeling nu eenmaal langer dan zonder kinderen. Heel belangrijk: blijf flexibel!

Als je een wandeling met een stop­plaats plant, moet je vooraf controleren of de hut van je keuze wel open is. De reden hiervoor is dat niet alle hutten het hele jaar door open zijn, en het zou jammer zijn als de wandeling in het ergste geval uitmondt in tranen en honger.

Imagefoto met de INNOX EVO GTX QC JUNIOR,

“Kies wandel­routes met een combinatie van bospaden en paden door open terrein, die niet te lang zijn en ook niet te veel hoog­te­meters hebben. Zo kunnen de kleine wandelaars het bos ontdekken en tege­lij­kertijd genoeg zon tanken voor de komende winter­maanden. Via webcams is de actuele weers­si­tuatie te volgen.”

Steffi, a daily travel mate

Imagefoto met de INNOX GTX MID JUNIOR,

Onderweg Zorg voor hoog­te­punten in de pauzes

Pauzes zijn altijd een hoog­tepunt voor kinderen en zijn tege­lij­kertijd natuurlijk ook erg goed voor volwassenen. Een plekje in de zon met rotsen of boom­stammen als zitplaats is de perfecte plaats om een broodje te eten. In de herfst kunnen de pauzes ook een beetje anders: wat dacht je bijvoorbeeld van warme knak­worstjes uit de ther­mosfles en warme choco­la­demelk of thee toe? Nog een koekje erbij en je hebt een perfecte herfstlunch.

Imagefoto met de INNOX EVO GTX QC JUNIOR,

“Pak het lunch­pakket voor de wandeling samen in. Dan weten de kleintjes precies waarop ze zich voor de wandelpauze kunnen verheugen en worden ze nog enthou­siaster.”

Steffi, a daily travel mate

Imagefoto met de INNOX EVO GTX QC JUNIOR,

Onderweg Let op de juiste kleding

De herfst biedt overdag meestal een aangename wandel­tem­pe­ratuur – niet te warm en niet te koud. Maar het kan wel onaan­genaam worden als de zon verdwijnt of als er op de berg een koude wind opsteekt. Het belang­rijkste: laag­jesprincipe voor groot en klein. Als de kinderen zelf lopen, hebben ze het vaak behoorlijk warm, omdat ze met hun korte benen en hun ontdek­kings­tochten buiten het pad gewoon veel meer bewegen. Maar soms vergeten kinderen dat ze het koud hebben. Blijf altijd vragen en zorg dat er voldoende extra kledinglaagjes in de tas zitten.

Imagefoto met de INNOX EVO GTX QC JUNIOR,

“Het handigste kledingstuk is nog altijd: een gevoerde speelbroek – die is comfortabel en warm en mag vies worden.”

Steffi, a daily travel mate