Houd je aan de specifieke regels! Is over­nachten in de natuur toegestaan?

Advance Cordula Exped Flugschule Achensee Gleitschirm Habart Herbst Hike and fly Lechtal Schwarzhanskarspitze Sonnenaufgang Wandern Zelt biwak

Het antwoord op die vraag hangt af van de omstan­digheden. In de Scan­di­na­vische landen hebben alle burgers onder het zoge­noemde “alle­mansrecht” basis­rechten op het gebruik van de natuur, maar in Nederland is dat anders. In principe is wild­kamperen in bijvoorbeeld de natuur, een park of het bos in Nederland verboden. Maar er zijn wel moge­lijkheden bij parti­cu­lieren, bij de boer, op een natuur­kam­peer­terrein en dergelijke. Ook zijn er in Nederland paal­kam­peer­plaatsen, vaak in het bos, waar je onder bepaalde voor­waarden gratis mag wild­kamperen. Het is dus verstandig om, waar je ook wilt over­nachten, je goed te informeren over de geldende wetten en regels. Zet uit veilig­heids­over­we­gingen je tent niet op in de buurt van uitkijk­posten, voeder­plaatsen en water­partijen.

Belangrijk bij de keuze van je slaap­plaats: laat de plek net zo achter als je hem hebt aange­troffen!

Deze regel geldt natuurlijk niet alleen voor over­nach­tingen in de natuur, maar ook in het algemeen. Als je de volgende ochtend je kampeerplek weer verlaat, neem je je gepro­du­ceerde afval mee naar huis. Denk daarom dus aan een geschikte afvalzak. Het is natuurlijk altijd verstandig om al vóór de over­nachting te bedenken wat je echt nodig hebt, en alleen dat mee te nemen. Zo vermijd je onnodig plas­ti­cafval en dergelijke. En bovendien bespaar je jezelf zo het nodige opruimwerk.