Tips voor micro-avonturen Micro­avonturen

Imagefoto met de BADIA GTX Ws, ATS und Frauenshooting Benjamin Pfitscher

Wat is een micro­avontuur eigenlijk?

Iedereen heeft het over micro­avonturen. Hiermee worden alle kleine, vaak spontane uitstapjes bedoeld die alleen, met z’n tweeën of met het hele gezin kunnen worden ondernomen in het dagelijks leven en in de eigen omgeving, buiten in de natuur. Er zijn daarbij geen grenzen aan je fantasie!

Het gaat hierbij niet zozeer om het plannen van een grote tocht of een meer­daagse excursie. Het gaat er veel meer om dat je zo eenvoudig mogelijk, lokaal en goedkoop in je eigen omgeving, je eigen persoonlijke avontuur beleeft. Er zijn geen spel­regels of richt­lijnen. De enige voor­waarde is #leaven­otrace – alles net zo achterlaten zoals je het hebt aange­troffen!

Micro­avonturen zijn een uitstekende manier om het dagelijks leven achter je te laten en het avontuur te beleven – waarbij je niet ver hoeft te reizen, geen dure uitrusting hoeft te kopen of je wekenlang in je bestemming hoeft te verdiepen. Achter het idee van deze micro­avonturen schuilt de uitdaging om het gewoon te doen, niet lang na te denken en tege­lij­kertijd toch met wat anders bezig te zijn.

Misschien is het gewoon de fascinatie dat je op zo’n gemak­kelijke manier het alle­daagse leven met zijn inge­sleten patronen en routines kunt door­breken door er gewoon even op uit te gaan.

Wij weten het ook niet precies, we zijn gewoon enthousiast. De reden is dan ook niet belangrijk.

Hier vind je onze belang­rijkste tips en spannende ideeën voor je volgende micro­avontuur – veel plezier ermee!

Imagefoto met de TORO EVO GTX MID Ws, Microadventures

Onderweg Wat heb ik nodig voor mijn volgende micro­avontuur?

Gewoon even weggaan is allemaal leuk en aardig. Maar waar ga je heen en hoe pak je het aan?

Zoals gezegd heb je eigenlijk niet veel nodig om aan het volgende avontuur te beginnen. Meestal heb je de meest nood­za­kelijke dingen toch al in huis.

Als je toch geen idee hebt en graag een kleine checklist wilt hebben, dan kun je uitgaan van deze uitrusting, die per avontuur natuurlijk kunnen verschillen:

 • Hand-drawn vector drawing of a Couple Hiking Trip Vacation Icon Set. Black-and-White sketch on a transparent background (.eps-file). Included files are EPS (v10) and Hi-Res JPG.

  Stevige schoenen

 • microadventure_illu_jacket_illustration-clipping

  Comfor­tabele en indien nodig weer­be­stendige kleding

 • Hand-drawn vector drawing of a Couple Hiking Trip Vacation Icon Set. Black-and-White sketch on a transparent background (.eps-file). Included files are EPS (v10) and Hi-Res JPG.

  Rugzak

 • microadventure_illu_lunchbox_illustration-clipping

  Lunch­trommel

 • microadventure_illu_bottles_illustration-clipping

  Drinkfles

 • microadventure_illu_sun-cream-1_illustration-clipping

  Zonne­brandcrème

 • microadventure_illu_firstaidkit_illustration-clipping

  Verband­trommel

 • microadventure_illu_flashlight_illustration-clipping

  Zaklamp

 • Hand-drawn vector drawing of a Couple Hiking Trip Vacation Icon Set. Black-and-White sketch on a transparent background (.eps-file). Included files are EPS (v10) and Hi-Res JPG.

  Kaart van de omgeving

 • Hand-drawn vector drawing of a Couple Hiking Trip Vacation Icon Set. Black-and-White sketch on a transparent background (.eps-file). Included files are EPS (v10) and Hi-Res JPG.

  Kompas

 • microadventure_illu_pocket-knife-1_illustration-clipping

  Zakmes

 • microadventure_illu_magnifying-glass-1_illustration-clipping

  Vergrootglas

 • microadventure_illu_garbage-4_illustration-clipping

  Afvalzak / tas voor het verzamelen van trofeeën

 • microadventure_illu_sleeping-bag-1_illustration-clipping

  Slaapzak

 • microadventure_illu_picnic-blanket-1_illustration-clipping

  Pick­nickdeken

 • microadventure_illu_insect-spray-1_illustration-clipping

  Afweer­middel tegen muggen

Imagefoto met de TORO EVO GTX MID Ws, Microadventures

Onderweg Op naar de top – beklim de hoogste berg in je omgeving!

Waar kan ik dit doen?

Het kan niet gemak­ke­lijker! Gewoon de deur uit en de natuur in. Waar je precies de hoogste berg of het hoogste punt in je omgeving kunt vinden, zie je op de kaart. Het punt moet wanneer mogelijk binnen een straal liggen die je gemak­kelijk binnen een dag aankunt. Waar­schijnlijk is het hoogste punt voor de meeste mensen eerder een heuvel dan een berg, maar is het sowieso niet leuk om te weten wat het hoogste punt in de buurt is en dat je er bent geweest?

Eenmaal boven word je beloond met een prachtig uitzicht!

Wat heb ik ervoor nodig?

Afhan­kelijk van waar je woont, heb je om te beginnen een kaart nodig om erachter te komen wat het hoogste punt is. Voor dit kleine avontuur zijn wandel­schoenen, outdoor­kleding, genoeg te drinken en, afhan­kelijk van de afstand, ook wat te eten aan te bevelen.

Hoeveel tijd moet ik ervoor inplannen?

Dat hangt er helemaal vanaf of het echt om een berg gaat of eerder om een heuvel, en hoe ver het punt is van waar je woont. Het kan dus variëren tussen de 30 minuten en een hele dag.

microadventure_illu_mountains_illustration-clipping
Imagefoto met de MADDOX GTX LO, Microadventure 6 to 9 ride

Onderweg Fietstocht

Waar kan ik dit doen?

Op zich kun je dit micro­avontuur ook gewoon overal beleven. We raden je echter aan om fietspaden te gebruiken, want dat maakt je avontuur gewoon meer ontspannen en minder gevaarlijk.

Wat heb ik ervoor nodig?

Met je fiets, eventueel een helm, wat te drinken en, afhan­kelijk van de lengte en het doel van je tocht, wat te eten ben je al klaar om te vertrekken. Een kaart is handig als je vooraf een route wilt uitstippelen.

Hoeveel tijd moet ik ervoor inplannen?

Ook hier hangt het er natuurlijk vanaf hoe ver en hoe lang je wilt fietsen. Bekijk eens een kaart van je omgeving en bedenk waar je heen wilt. Als je twijfelt over het aantal kilo­meters, zet je gewoon een glas op je huis en teken je met een potlood de omtrek van het glas – dan is dat je route. Rijd de cirkel één keer rond, of fiets de afstand tot de cirkellijn en weer terug. Je blijft dan weliswaar in je eigen vertrouwde omgeving, maar je bekijkt die met andere ogen. Je zult vast bijzondere dingen zien die anders voor je verborgen zouden zijn gebleven.

Extra tip: Deze methode om een route te bepalen werkt natuurlijk ook voor wandelen. Met een groter of kleiner glas kun je de afstand aanpassen.

microadventure_illu_bike-1_illustration-clipping
Imagefoto met de INNOX PRO GTX MID, Microadventures

Onderweg 24 uur in het bos

Waar kan ik dit doen?

Dit micro­avontuur is eigenlijk overal te orga­niseren waar bos is. Het maakt niet uit of het een naaldbos of een gemengd bos is, want het wordt in elk geval een onge­looflijke 24 uur!

Pas op: Het recht van de eenmanszaak geldt niet voor elk land of elke regio. Een kort onderzoek voor je avontuur helpt om problemen te voorkomen.

Wat heb ik ervoor nodig?

Dat hangt er helemaal vanaf wat je van plan bent. Als je echt de volledige 24 uur in het bos wilt door­brengen, bekijk dan zeker onze inpak­ad­viezen in de boven­staande checklist.

Hoeveel tijd moet ik voor deze acti­viteit inplannen?

Zoals de naam al zegt: 24 uur. Misschien moet je ook wat tijd inplannen voor de weg naar het bos en weer terug naar huis. Als je minder tijd hebt, kun je het avontuur ook inkorten en bijvoorbeeld alleen een nacht of de hele dag door­brengen in het bos.

 • Rugzak

 • Slaapzak

 • Isola­tiematje

 • Zaklamp

 • Anti-muggenspray

 • Wat te eten en genoeg te drinken

 • Warme kleding

 • Stevige schoenen

microadventure_illu_keyvisual-2_illustration-clipping
Imagefoto met de TORO EVO GTX LO, Microadventures

Onderweg Rivier­wandelen langs het water – ook geschikt voor niet-zwemmers

Waar kan ik dit doen?

Bij wandelen denken veel mensen alleen maar aan bergen en bossen. Maar soms wordt de richting ook bepaald door een rivier. Dit micro avontuur kun je bij elke rivier of beek beleven. Hoe dichter de rivier­bedding bij je startpunt ligt, hoe beter.

Wat heb ik ervoor nodig?

Ook voor je rivier­wan­deling zijn wandel­schoenen of stevige wandelsandalen de juiste keuze. Neem ook een kleine rugzak mee met wat eten, genoeg te drinken, een kleine verband­trommel en zonne­brandcrème – dan zou je goed voor­bereid moeten zijn.

Hoeveel tijd moet ik ervoor inplannen?

Een rivier­wan­deling is in principe het hele jaar door mogelijk, maar vooral in het warme seizoen. Dan kun je, als het op de normale paden te warm wordt, gewoon even in het koele water gaan staan om je te verfrissen.

Afhan­kelijk van de route en de moei­lijk­heidsgraad kun je rekening houden met ongeveer 3–6 uur, waarbij je op elk moment kunt omkeren en zo je weg kunt verkorten.

Imagefoto met de INNOX PRO GTX MID, Microadventures

Onderweg Krui­den­wan­deling

Waar kan ik dit doen?

Je kunt een krui­den­wan­deling maken in velden en weiden, maar ook in het bos. Hier vind je diverse eetbare kruiden. Je hoeft hierbij echt geen 50 verschillende kruiden te vinden; 3–5 kruiden zijn genoeg. Dat kan ook als je niets afweet van wilde kruiden, want sommige kruiden herkent iedereen, bijvoorbeeld made­liefjes, brand­netels en paar­den­bloemen.

Wat heb ik ervoor nodig?

Voor dit kleine avontuur adviseren wij stevige schoenen, een tas of mand om de kruiden in te verzamelen en een klein zakmes. Als je ook kruiden wilt verzamelen die je nog niet kent is, het handig om een klein krui­den­boekje bij de hand te hebben!

Hoeveel tijd moet ik ervoor inplannen?

Afhan­kelijk van de grootte van het gebied waarin je wilt zoeken, moet je rekening houden met ongeveer 1,5–3 uur. Als je de kruiden daarna meteen wilt eten, komt daar nog ongeveer een uur bij voor het bereiden en het eten..

microadventure_illu_herbs_illustration-clipping
2020_felixmeyer_altmuhltal_ats_atc_dsc1401

Onderweg De clean-up hike

Waar kan ik dit doen?

Er zijn geen beper­kingen voor het “waar". Overal, of je nu wandelt op straat, op een pad door de velden, in het bos of in de bergen, of je de hond uitlaat of met de kinderen speelt: zwerfafval vind je helaas overal in de natuur. Dus trek er gewoon op uit. De rest komt vanzelf.

Wat heb ik ervoor nodig?

In ieder geval kun je niet zonder comfor­tabele schoenen en kleding die geschikt zijn voor de wandeling. Daarnaast heb je ook een afval- of vuil­niszak en een paar hand­schoenen nodig.

Hoeveel tijd moet ik ervoor inplannen?

Dat hangt helemaal af van de wandeling en de route die je hebt gepland. Omdat je de clean-up hike altijd kunt combineren met je normale wandeling of ommetje, heb je er niet eens extra tijd voor nodig. Natuurlijk kun je er ook speciaal de tijd voor nemen – de natuur zal je dankbaar zijn.

Wist je dit al?

Als je dit combineert met een rondje joggen, wordt het ook wel ploggen genoemd – een trendy sport uit Zweden waarbij je tijdens het joggen afval verzamelt.

Extra tip: Wil je iets anders doen dan wandelen of joggen? Je kunt dit natuurlijk ook doen tijdens het fietsen.

microadventure_illu_garbage-1_illustration-clipping
Imagefoto met de INNOX PRO GTX MID, Microadventures

Onderweg Het after-work avontuur

Waar kan ik dit doen?

Dit kleine avontuur kun je overal uitvoeren waar je op weg bent met het openbaar vervoer of met je carpool. Stap gewoon eens een paar haltes eerder of later uit, laat je wat verder van je huis afzetten of loop een blokje om voordat je naar binnen gaat.

Wat heb ik ervoor nodig?

Eigenlijk zijn alleen stevige, comfor­tabele en water­dichte schoenen nood­za­kelijk. Afhan­kelijk van het weer is het natuurlijk raadzaam om regen­dichte kleding te dragen of een paraplu mee te nemen.

Hoeveel tijd moet ik ervoor inplannen?

Dat hangt er helemaal vanaf waar je uitstapt en welke route je wilt nemen voor de terugweg naar huis. Het beste kun je van tevoren uitzoeken hoe ver je nog van huis bent en hoeveel tijd je ervoor wilt nemen. Je kunt dan zelf kiezen of je één halte of 3–4 haltes eerder of later uitstapt of dat je de hele weg naar huis gaat lopen.

Extra tip: Is after-work niets voor jou omdat je altijd nog veel met vrienden wilt doen, of toch wat langer door moet werken? Je kunt dit natuurlijk ook doen als pre-work avontuur voor vroege vogels en zowel alleen als met collega’s die in de buurt wonen.

hand drawn
Imagefoto met de INNOX PRO GTX MID Ws, Microadventures

Onderweg Natuur­dagboek

Waar kan ik dit doen?

Gewoon overal! In je eigen tuin, in het stadspark, in het dichtst­bij­zijnde bos, in de bergen of aan zee, overal kun je tal van vogels en insecten zien waarmee je je dagboek­ver­za­meling kunt uitbreiden.

Wat heb ik ervoor nodig?

Een klein noti­tie­boekje, een potlood en soms een beetje hulp om uit te zoeken naar welke vogel of welk insect je kijkt.

Hoeveel tijd moet ik voor deze acti­viteit inplannen?

Om je boekje te kunnen vullen, is het niet genoeg om één keer alle dieren in bijvoorbeeld het bos te observeren. Neem regelmatig of af en toe een uurtje de tijd en laat de geluiden om je heen op je inwerken. Je zult merken dat je iedere keer meer dieren ontdekt en ze ook weer herkent.

Vind je dit te gepland en te veel moeite? Kijk dan gewoon eens welke dieren je alleen al in je dage­lijkse leven kunt zien en horen!

Calm Midnight adventures. A long exposure shot of a man staring up into the night sky, silhouetted against the milky way galaxy. Photo composite.

Onderweg Nacht­wan­deling

Waar kan ik dit doen?

Een nacht­wan­deling is een micro­avontuur dat je overal kunt beleven. Maar als je sterren wilt zien, moet je de stad uit of je geluk beproeven in een groot stadspark. Of je nu alleen gaat, met vrienden of met het hele gezin, absoluut iedereen komt aan zijn trekken en kan genieten van het avontuur.

Wat heb ik ervoor nodig?

Pak een zaklamp of een paar fakkels in en trek 's nachts de natuur in. Misschien heb je geluk en is het volle maan – dan lukt het meestal ook zonder extra licht.

Hoeveel tijd moet ik ervoor inplannen?

Zodra het begint te schemeren en het donker wordt, kun je beginnen. Afhan­kelijk van de geplande route moet je rekening houden met ongeveer 1–3 uur. (Extreem) vroege vogels kunnen natuurlijk ook 's nachts vertrekken en dan een eind verderop genieten van de zons­opgang.

microadventure_illu_flashlight_illustration-clipping
Imagefoto met de SEATTLE GTX QC, Everyday Shooting Dresden 2018

Onderweg Stra­ten­ver­kenner

Waar kan ik dit doen?

Dit is een micro­avontuur dat echt niet dichter bij je huis kan beginnen. Loop gewoon de deur uit en verken je omgeving. Je zult je verbazen over wat je woon­plaats allemaal te bieden heeft en wat tot nu toe voor je verborgen is gebleven.

Wat heb ik ervoor nodig?

Om blaren en natte voeten te voorkomen, raden wij je comfor­tabele schoenen aan die niet knellen en je voeten droog houden, zelfs bij slecht weer en vele kilo­meters lopen. Draag daarnaast ook comfor­tabele kleding die past bij de tempe­ratuur.

Als je het overzicht wilt bewaren, maak je vooraf een lijst met alle straten of zorg je dat je altijd een kaart bij de hand hebt.

Hoeveel tijd moet ik ervoor inplannen?

Dat is een lastige vraag. Het hangt er natuurlijk helemaal vanaf waar je woont. Woon je in een grote stad of in een dorpje op het plat­teland? Dat maakt veel uit voor het aantal straten, maar alles is mogelijk! Ga gewoon een keer op pad. Je hoeft natuurlijk niet alle straten in één keer af te gaan.

Extra tip: Stra­ten­ver­kenner is een avontuur dat natuurlijk ook aangepast en geva­rieerd kan worden. Wat dacht je ervan om bijvoorbeeld te wandelen bij alle meren, kastelen of bossen in je omgeving?

Hand-drawn vector drawing of Roads View From Above. Black-and-White sketch on a transparent background (.eps-file). Included files are EPS (v10) and Hi-Res JPG.