Imagefoto met de RENEGADE GTX MID,

Een cult­schoen die geschiedenis schreef

Een wandel­schoen die inmiddels een echt outdooricoon is. Maar de weg naar dit punt was alles­behalve gemak­kelijk. In het begin werd het idee alleen maar uitge­lachen en afgedaan als “onver­koopbaar”.

Een terugblik in de tijd verklaart waarom dat zo was.

1997 – het jaar waarin Tony Blair tot premier werd benoemd, de film Titanic in de bioscoop draaide en de wereld rouwde om Lady Diana.

In die tijd wandelden mensen in de bergen met stevige berg­schoenen die ofwel dubbel­gestikt, ofwel gelijmd waren. Wat ontbrak, waren schoenen die ook geschikt waren voor kleinere uitstapjes en dagtochten. Schoenen die dus niet zo zwaar waren, maar wel stabiel.

wernerriethmann_2017

“Met de tot dan toe gebrui­kelijke gelijmde constructie kon geen gewichts­ver­min­dering worden bereikt.”

Werner Riethmann | LOWA CEO

LOWA-directeur Werner Riethmann knutselde daarom samen met zijn team van ontwik­kelaars aan een idee. Waarom zou je de zool niet gewoon recht­streeks aangieten in plaats van hem te lijmen? Een tech­nologie die al werd gebruikt in het vrije­tijds­schoe­nen­segment. Maar zou dat ook werken voor wandel­schoenen?

Het LOWA-ontwik­ke­lingsteam probeerde het gewoon – en het werkte. Zo kwam in 1997 de eerste RENEGADE op de markt.

De schoen was het begin van een hele categorie: de All Terrain Collection, afgekort ATC.

De categorie en de schoen waren helemaal nieuw en voor die tijd absoluut non-confor­mistisch. Daarom waren ook de beeldtaal en de marketing helemaal nieuw.

Dit fragment uit de catalogus beschrijft perfect de intentie die achter de ontwik­keling van de ATC-collectie steekt. Outdoor moest voortaan niet meer alleen in de bergen plaats­vinden, met lang vooraf geplande tochten. Outdoor moest voor de deur beginnen – met kleine avonturen en uitstapjes.

De RENEGADE legde daarmee de basis voor een volledige categorie outdoor­schoenen. Multi­func­tionele schoenen zijn tegen­woordig niet meer weg te denken en maken nu het grootste deel uit van het product­as­sor­timent van LOWA.

De voordelen liggen voor de hand: multi­func­tionele schoenen zijn veel­zijdig inzetbaar en kunnen voor allerlei acti­vi­teiten worden gebruikt. Voor een mooie dagwan­deling in de heuvels of een wandeling met de hond in het bos: de lichte alles­kunners bieden optimaal comfort voor elke acti­viteit. Daarbij vallen ze vooral op door hun lichtere gewicht.

Om ervoor te zorgen dat de RENEGADE ondanks de recht­streeks aangegoten constructie geen stabi­liteit zou verliezen, ontwikkelde LOWA een heel speciale zool­con­structie: de LOWA MONOWRAP®.

Dit is een verhoogd frame dat de zool met het bovenwerk verbindt en dat stabi­liteit geeft door de skel­et­achtige constructie. De voet ligt daardoor vast verankerd in de zool. De speciale constructie biedt dan ook optimale steun en veel comfort.

De LOWA MONOWRAP® is door LOWA steeds verder ontwikkeld. Ook op allerlei andere gebieden, zoals het verminderen van het aantal naden, zijn de LOWA-ontwik­kelaars blijven sleutelen. De RENEGADE werd daardoor voort­durend geop­ti­ma­liseerd en verbeterd – maar het oorspron­kelijke comfort en de uitstraling zijn door LOWA altijd behouden.