Athletenmeeting 2019 Ulligunde

LOWA PRO Team Hans Kammer­lander

Met LOWA de hoogte in

Hans Kammer­lander behoort al jaren tot de elite van de alpi­nisten. De erkende berg- en skigids heeft in totaal al 13 acht­dui­zenders beklommen, waarvan zeven samen met Reinhold Messner. Zijn uitstekende pres­taties maken hem een unieke berg­sporter.

Zo is er bijvoorbeeld de eerste oversteek van twee acht­dui­zenders (Hidden Peak 8068 m en Gasherbrum II 8035 m) in 1984 en de eerste skiafdaling van de hoogste berg ter wereld, de Mount Everest (8850 m), in 1996. In januari 2012 rondde Hans Kammer­lander bovendien een langdurig project succesvol af: Met de beklimming van de 4852 meter hoge Mount Tyree in Antarctica op 17 januari 2012, was hij de eerste die alle op een na hoogste toppen (“Seven Second Summits”) op de zeven conti­nenten had beklommen, en daarmee schreef hij alpie­ne­ge­schiedenis.

Hans Kammer­lander geeft elk jaar talloze diapre­sen­taties in heel Europa en heeft ook naam gemaakt als auteur. Een van zijn grootste projecten is waar­schijnlijk echter de copro­duc­tiefilm “Manaslu – Der Berg der Seelen”, die eind 2018 in première ging en een heel bijzonder inzicht geeft in de avonturen van de berg­be­klimmer en een kijkje achter de schermen van de persoon Hans Kammer­lander biedt.

Feiten & informatie

Geboor­tedatum:
06.12.1956
Geboor­te­plaats:
Ahornach
Land:
Ahornach
Beroep:
erkend berg- en skigids
Favoriete klimplek:
Dolo­mieten
Lokale berg:
Großer Moosstock
Lengte:
1,72 m
Gewicht:
63 kg

Hans Kammerlander,
Hoe heeft sport je leven veranderd?

“Sport heeft mijn horizon verbreed en daardoor heb ik steeds nieuwe doelen ontdekt, en dat is belangrijk.”

Wat heb je tijdens je expe­dities altijd bij je? Waar zou je nooit zonder kunnen?

“Ik heb altijd mijn Tibe­taanse dzi-steen bij me, die ik van Reinhold Messner heb gekregen na onze eerste geza­menlijke expeditie. En meestal zit er ook Zuid-Tirools schüt­telbrot en spek in mijn bagage.”

Hoe ziet een perfecte dag eruit?

“Met mijn VW Kever, regi­stra­tiedatum 6–12–1956 (mijn geboor­tedatum) een rustig tochtje naar de Dolo­mieten maken, daar klimmen en dan het plezier om weer in die prachtige auto naar huis te rijden.”

Welke dagtocht kun je aanbevelen en waarom?

“Een rondtocht rond de drie toppen in de Dolo­mieten, die een adem­be­nemend berg­landschap vormen. Daar is een wandeling altijd een belevenis. Wie er echt van wil genieten, moet buiten het seizoen aankomen, bijvoorbeeld eind september/begin oktober. Dan is het er heerlijk rustig en kun je met volle teugen van de dag genieten.”

Mijn schoenen voor…

Expe­dities & tochten