Ga met open ogen op pad Neem de natuur bewust waar

2022_fraeuleindraussen_rewildyourlife_pa120768

De zoge­naamde 'sit spot’, in het Nederlands een zitplek, is een prachtige manier om de natuur nog bewuster waar te nemen. Bij deze natuur­be­le­vings­techniek zoek je een plekje in de natuur op waar je regelmatig naartoe gaat en waar je heel gewoon de omgeving op je laat inwerken. Observeer, luister, voel en kijk gewoon wat er gebeurt. Helemaal zonder verwach­tingen, helemaal zonder afleiding.

Welke vogels of insecten zie je, en wat doen ze? Welke geluiden hoor je, welke geuren hangen in de lucht, welke kleuren in de natuur zijn opvallend intensief? En wat is er misschien veranderd vergeleken met je laatste bezoek?

De eerste keer is misschien nog niet zo gemak­kelijk om stil te zijn en niets te doen, maar je merkt al gauw het ontspannende effect. En voordat je het weet, begin je dingen op te merken die je daarvoor nog nooit waren opge­vallen.

Zo’n ‘sit spot’-ervaring is natuurlijk het beste op een plek waar je echt alleen maar door de natuur wordt omgeven en je hooguit in de verte auto’s en andere mensen hoort. Maar een stadspark of een groene achtertuin kunnen haast net zo goed werken.