18 uur

De eerste non-stop beklimming van de Cerro Largo

Chili De expeditie van LOWA PRO Team-sporter Robert Jasper van vorig jaar leidde naar een witte zee: naar de ijskap van Patagonië. Samen met berggids Jörn Heller, sport­we­ten­schapper dr. Andreas Thomann en outdoor­fo­tograaf Klaus Fengler, die er ook bij was bij de Groenland-expe­dities van Robert, ging het touwteam in oktober 2019 van start.

Een zee van wit

Een zee van wit

Ongerept ijslandschap

Nauwelijks verkende en vrijwel ongerepte ijsland­schappen zijn voor veel prof­sporters het ideaal. Als er nieuwe expe­dities gepland moeten worden, kan het voor veel van deze uitzon­derlijke sporters niet ongerept genoeg zijn. De noor­delijke Pata­go­nische ijskap is zo’n plek – een witte vlek op de kaart die behalve kilo­me­terslange ijsvlaktes en ijzige bergen niet veel te bieden heeft. Maar dat was precies de beslissende factor voor het touwteam rond Robert Jasper.

  • Zij wilden in vier weken tijd een verkenningstocht uitvoeren op een van de grootste ijsvlaktes ter wereld en daarbij – indien mogelijk – ook nog een berg beklimmen.

    Zij wilden in vier weken tijd een verken­ningstocht uitvoeren op een van de grootste ijsvlaktes ter wereld en daarbij – indien mogelijk – ook nog een berg beklimmen.

Het startschot klinkt

In oktober vertrekt het vier­koppige touwteam, bestaande uit Jasper, Heller, Thomann en Fengler, naar Chili. Vanuit Puerto Bertrand reisden ze per boot over het Lago Plomo naar de Val Soler, een dal dat zich over vele kilo­meters uitstrekt tot in de ijskap. De route leidde door de wildernis en door het koude regenwoud, totdat ze na vier dagen de locatie van het basiskamp bereikten. Wat Robert en zijn strijd­makkers op dat moment nog niet wisten, was dat ze veel tijd zouden gaan door­brengen in dit basiskamp.

  • Kletter-Expedition im Nördlichen Patagonischen Inlandeisfeld mit den Bergführern Jörn Heller, Andreas Thomann und Robert Jasper, auf den Nef Gletscher, Erkundung der Zustiege und die zweite Besteigung vom Cerro Largo 2705 m, Basislager im Vall de Soler, Lago Plomo, Puerto Bertrand, Patagonien, Chile.
  • Kletter-Expedition im Nördlichen Patagonischen Inlandeisfeld mit den Bergführern Jörn Heller, Andreas Thomann und Robert Jasper, auf den Nef Gletscher, Erkundung der Zustiege und die zweite Besteigung vom Cerro Largo 2705 m, Basislager im Vall de Soler, Lago Plomo, Puerto Bertrand, Patagonien, Chile.

Ongerept terrein heeft ook altijd een belangrijk nadeel: bestaande terrein­in­formatie en bestaand kaart­ma­teriaal is ofwel schaars of zit vol met fouten, wat in dit geval ook aan het zeer snelle smelten van de gletsjer ligt. Bovendien zaten er enorme breuken en spleten in het ijs, waardoor het nog moei­lijker was om vooruit te komen. Deze omstan­digheden dwongen de sporters vaak om van plan en route te veranderen. Het weer liet zich ook van zijn ruwe kant zien. Hevige stormen met zware regen- en sneeuwval bete­kenden telkens weer wachten in het basiskamp en dus tijd­verlies.

Mislukking op mislukking

Na in totaal vier weken in de wildernis en zes beklim­mings­po­gingen had het touwteam rondom LOWA PRO Team-sporter Jasper de uitverkoren berg Cerro Largo (2799 meter) nog steeds niet kunnen beklimmen. De nage­streefde planning was totaal aan het wankelen geraakt, waardoor ook de voorraad levens­middelen krap werd en gerant­soeneerd moest worden om überhaupt nog een kans te kunnen hebben. En die kans kwam er: Voor de laatste mogelijke dag voor een beklimming tekende zich een mooi weer­venster af. “We zetten alles op één kaart om de Cerro Largo te beklimmen met een lichte uitrusting, in de zoge­naamde 'single push style’. Eerst met ski’s, dan op steiler wordend ijs en ten slotte klimmend over verticaal door de wind in elkaar geperste sneeuw­hobbels”, vertelt de profes­sionele berg­be­klimmer over de niet geheel onge­vaarlijke omstan­digheden. Onder deze omstan­digheden waren fouten altijd mogelijk. Maar ondanks alle tegenslag is het ze gelukt; ze hebben de top bereikt.

  • Na lang wachten en veel geduld werden ze toch nog beloond.

    Na lang wachten en veel geduld werden ze toch nog beloond.

Eisklettern Markierung Produktbilder Rauris Robert Jasper Shooting Sonnblick lowa

“We waren pas de tweede groep die ooit boven op de Cerro Largo heeft gestaan. Als je je dat realiseert, een top in de wereld waar jij als tweede bent, dan is het al een voorrecht om daar te mogen staan.”

Robert Jasper | LOWA PRO Team

In in totaal 18 uur hebben Jasper, Heller, Thomann en Fengler vanuit en naar het basiskamp bijna 50 kilometer en 5000 hoog­te­meters afgelegd en daarmee als eerste touwteam de Cerro Largo non-stop beklommen.

De schoen

“We zetten alles op één kaart om de Cerro Largo te beklimmen met een lichte uitrusting, in de zoge­naamde 'single push style’. Eerst met ski’s, dan op steiler wordend ijs en ten slotte klimmend over verticaal door de wind in elkaar geperste sneeuw­hobbels. We nemen mee: de ALPINE ICE GTX.”

ALPINE ICE GTX: Wie hoog wil komen, moet kunnen vertrouwen op zijn tech­nische uitrusting. Juist alpiene berg­schoenen moeten aan de meest uiteen­lopende eisen voldoen, afhan­kelijk van de grond en de weers­om­stan­digheden. De ALPINE ICE GTX is een schoen die door het LOWA PRO Team samen met actieve alpi­nisten is ontwikkeld. De volledig klim­ij­zervaste schoen met hoge schacht met GORE-TEX Duratherm-voering en een in de binnenzool geïn­te­greerd dempings­element is geschikt voor zowel ijzige als rots­achtige passages.
ALPINE ICE GTX

De feiten

Duur:
4 weken
Hoog­te­meters:
5 km