Over stenen en naalden

Laos Laos wordt beschouwd als een van de armste landen ter wereld. Het kustloze land tussen Thailand, Vietnam, China, Myanmar en Cambodja heeft te kampen met een zware erfenis.

Volker Schöffl werkt en klimt al jaren in Laos.

Volker Schöffl werkt en klimt al jaren in Laos.

Tussen 1964 en 1973 werden tijdens de Viet­nam­oorlog meer dan twee miljoen ton bommen boven Laos gedropt, waarvan ongeveer de helft niet is ontploft. Er zijn dus veel blind­gangers die nog steeds gevaarlijk zijn. Hierdoor worden regelmatig mensen verwond of gedood. Om die mensen te helpen, heeft arts en LOWA ACTIVE Team-sporter Volker Schöffl samen met zijn vrouw Isabelle, die ook arts is, hier al meer dan tien jaar geleden een medisch hulp­project opgezet. Ze stellen zich daarbij niet tot doel om het land of de gezond­heidszorg te veranderen.

Na het werk gaan Volker en zijn vrouw klimmen. Sport­klimmen is iets wat voorheen niet bestond in Laos. De twee artsen uit het Duitse Bamberg zijn dus in belangrijke mate betrokken bij de intro­ductie van deze sport in het kleine land.

Maar het nog zeer jonge klim­systeem in Laos heeft zo zijn eigen problemen. Helemaal in het begin wist niemand echt wat ze er mee aan moesten, en Volker Schöffl werd zelfs elke ochtend en avond door de politie gecon­troleerd. Met de hulp van hun Laotiaanse vriend Inthy kreeg het stel alsnog een klim­ver­gunning. Die geldt echter alleen voor een bepaalde regio en er is nog steeds toestemming nodig van het betreffende dorp.

2019_Von Steinen und Nadeln

“Als je hier wilt werken of nieuwe dingen zoals klimmen wilt ontwikkelen, moet je je aanpassen aan het systeem. Je moet niet jezelf verliezen of je waarden en doelen opgeven. Maar je moet veel Laotische dingen doen.”

Volker Schöffl | LOWA ACTIVE Team

Het resultaat is een film waarvoor je soms sterke zenuwen nodig hebt. De film kreeg in 2018 op het film­festival van Artsen zonder Grenzen zelfs de “Excep­tional Merit Award of Excellence for Cine­ma­to­graphy”.

De schoen

“Ik hou van de precisie en kracht­over­brenging van de LOWA X-Boulder. Vooral op kleine randjes in veel­eisende en over­hangende routes is deze schoen onover­troffen.”

X-BOULDER: Wie zonder touw en harnas wil klimmen, heeft het juiste hand- of voet­ge­reedschap nodig. Met de X-Boulder is LOWA erin geslaagd een schoen te creëren die zowel boul­derfans als ambi­tieuze open-air klimmers overtuigt. Alleen al het gevoel van de micro­ve­zel­schacht met Air System-perforatie zorgt voor een goede ventilatie van de voeten. Voor een optimale kracht­over­brenging en een uitstekende gevoe­ligheid voor de betreffende ondergrond is bij de X-BOULDER een wat stijvere zool van Vibram® XS-Grip® gebruikt.
X-BOULDER