Pandora – een cadeautje van de natuur

Italië De Zuid-Tiroolse alpinist en LOWA PRO Team-sporter Simon Gietl gaf zichzelf in december 2019 een heel bijzonder kerst­cadeau. Samen met klimmer Vittoria Messini beklom hij in twee dagen de Pandora-route op de steile westwand van de Pordoi.

Simon Gietl beklom in twee dagen de Pandora-route op de steile westwand van de Pordoi.

Simon Gietl beklom in twee dagen de Pandora-route op de steile westwand van de Pordoi.

De steile helling van de westwand van de Pordoi, midden in de Zuid-Tiroolse Dolo­mieten, is bekend bij alpi­nisten en klimmers tot ver buiten de grenzen van Italië. In de koude winter­maanden ontstaan daar telkens weer indruk­wekkende ijsfor­maties – in de winter van 2019 werden er zelfs bijzonder zeldzame structuren gevormd.

Simon Gietl Pakistan

“Onze vriend en collega-berggids Isidor Poppeler nam begin december contact met ons op. Hij vertelde enthousiast over een bijna onge­looflijke ijspiste in het bovenste deel van de wand, die zich iets links van de bekende Niagara-route had gevormd.”

Simon Gietl | LOWA PRO Team

Door tijd­gebrek was de route nog niet meteen verkend. Maar op 10 december was het zover: Gietl en Messini wilden deze dag gebruiken om een overzicht te krijgen, de omstan­digheden te testen en de best mogelijke route te bepalen. “De focus van ons project lag steeds op de indruk­wekkende ijsstructuur die zich op naar schatting 450 meter boven de grond had gevormd”, legt de Zuid-Tiroler uit.

De nieuwe route volgde in het begin de bekende Niagara-route, ging vervolgens over naar de Abram-route en volgde even later weer de Niagara-route. Daarna maakte de klim een bocht naar rechts, waarbij hier en daar de Dorn­röschen-route werd geraakt. Toen het touwteam rondom de LOWA PRO Team-sporter onder aan de ijsstructuur was aangekomen, was ook de gekozen bivak­plaats bereikt, op een smalle maar duidelijke band op een hoogte van ruim 450 meter. Vroeg in de ochtend op 17 december zou het hoog­tepunt moeten volgen – de dikke 150 meter in het bovenste deel van de ijsval.

Simon Gietl Pakistan

“We stonden nu precies op de plek waar we ons al dagen op hadden verheugd. Aan de voet van een enorme ijsval, die alles leek te over­treffen wat we in de bergen in onze regio ooit hadden gezien op het gebied van risico’s, structuur en sfeer.”

Simon Gietl | LOWA PRO Team

Na extreem steil en veel­eisend ijsklimmen bereikte het touwteam ruim 10 uur later het einde van de ijsval. Hun project was voltooid – ze hadden een nieuwe route gecreëerd.

Dat nederige gevoel verklaart de naam van de route. Vertaald uit het Grieks betekent Pandora gift of cadeau – en voor Simon Gietl is de Pandora-route een cadeautje van de natuur.

De schoen

“Aan het einde van de fasci­nerende ijsklim van de Pandora voelde ik grote voldoening en vreugde dat we dit unieke cadeautje van de natuur hadden mogen beklimmen en op deze manier in ontvangst mochten nemen – natuurlijk ook dankzij de LOWA-schoen ALPINE ICE GTX.”

ALPINE ICE GTX: Wie hoog wil komen, moet kunnen vertrouwen op zijn tech­nische uitrusting. Juist alpiene berg­schoenen moeten aan de meest uiteen­lopende eisen voldoen, afhan­kelijk van de grond en de weers­om­stan­digheden. De ALPINE ICE GTX is een schoen die door het LOWA PRO Team samen met actieve alpi­nisten is ontwikkeld. De volledig klim­ij­zervaste schoen met hoge schacht met GORE-TEX Duratherm-voering en een in de binnenzool geïn­te­greerd dempings­element is geschikt voor zowel ijzige als rots­achtige passages.
ALPINE ICE GTX

De feiten

Duur:
2 dagen
Moei­lijkheid:
5, M5, A0, WI6
Hoog­te­meters:
0.6 km
Klimaat:
Pool­klimaat