frl-draussen_portrait_l

Fräulein Draussen

Op Fräulein Draußen (Juffrouw Buiten) gaat het om kleine en grote avonturen. Avonturen die iedereen kan beleven. In de buurt van huis of verder weg in de bergen. Het gaat om liefde voor de natuur en de drang naar vrijheid. Het gaat om reizen op eigen initiatief, zowel alleen als in gezelschap. Wandelen, trekking, reizen, roadtrips – het liefste alles tegelijk. Met veel enthou­siasme en een beetje moed. Niet alleen voor Fräuleins!

Fräulein Draussen,
Fräulein Draußen is pas sinds 2013 online. Hoe zou je je relatie met reis­bloggen beschrijven – nu en toen?

“In het begin deed ik Fräulein Draußen er puur als hobby bij naast mijn fulltime baan, maar in 2016 werd de blog mijn belang­rijkste werk. Tot mijn eigen vreugde is er in de loop van de tijd eigenlijk niet veel veranderd wat mijn basis­relatie met bloggen betreft. Natuurlijk investeer ik nu duidelijk meer tijd in het maken van artikelen en het onder­houden van mijn soci­a­le­me­dia­kanalen. Daarnaast pak ik de taken nu natuurlijk ook veel profes­si­oneler aan. Toch ga ik nog steeds met groot gemak om met mijn inhoud en kanalen en heb ik de vrijheid om te schrijven over onder­werpen die mijn lezers (en mijzelf) echt inte­resseren en inspireren. Maar dat komt waar­schijnlijk ook doordat ik er bij de selectie van mijn recla­me­partners, die voor een groot deel bijdragen aan de finan­ciering van mijn blog, goed op let dat ze bij mij en mijn blog passen.”

Je bent vaak onderweg op zeer uitdagende routes, en iedereen kent wel het punt waarop je niet meer weet wat je moet doen. Heb je tips voor “succesvol crisis­ma­na­gement”?

“Ga zitten, haal diep adem, eet chocola – en herhaal dat zo vaak als nodig is. Het is niet te geloven wat zo’n pauze en een stuk chocola kunnen doen! En verder – zoals eigenlijk altijd in het leven: raak niet in paniek en probeer het probleem objectief te bekijken. Dat betekent ook accepteren dat slechte dagen buiten er nu eenmaal bij horen. Of het nu stort­regent, het pad weer eens is over­woekerd of je last hebt van heimwee. Uitein­delijk zijn het vaak juist dat soort dagen die wandelen zo bijzonder en bevre­digend maken. Zeker op het moment dat je je realiseert dat je jezelf hebt over­wonnen en dat na regen (in alle opzichten) weer zonne­schijn komt. Tege­lij­kertijd is het ook goed om je eigen grenzen te kennen en daar je conclusies uit te trekken. Het gaat tenslotte toch vooral om buiten zijn en genieten.”

Op je reizen ben je al met veel landen, land­schappen en culturen in aanraking gekomen. Wat maakt een wandeling voor jou een “feel-good­wan­deling”?

“Ik vind wandelen het fijnst als ik in landen en omge­vingen reis waar mensen met wandel­schoenen aan hun voeten en een rugzak op hun rug geen zeldzaam gezicht zijn. In die gevallen voel je vaak een heel andere, veel intensere band met de lokale bevolking en ook met het land zelf. Een voorbeeld is Groot-Brit­tannië. Dat was ook een van de redenen waarom ik dat eiland heb gekozen voor mijn eerste lange­af­stands­wan­deling (1500 km/3 maanden). Daar is de passie voor ”hill walking" en andere outdoor­ac­ti­vi­teiten namelijk diep geworteld in de maat­schappij. Dat merk je natuurlijk aan de goede infra­structuur, maar ook aan allerlei kleine dingen. De 70-jarige, elegant geklede Bed and Breakfast-eigenaar die rustig je modderige en niet meer echt lekker ruikende wandel­schoenen pakt om ze vol te proppen met kran­ten­papier. Of zelf­ge­bakken koekjes, of een droge schuur met een koffie­zet­ap­paraat langs de rand van de weg voor vermoeide wandelaars. “Trail magic” dus, naar het voorbeeld van de Ameri­kaanse lange­af­stands­wan­delpaden!"

England - South West Coast Path

Mijn tocht: South West Coast Path Het pad is het langste beweg­wijzerde voetpad van Groot-Brit­tannië en is een officiële National Trail.

Karakter:
Kust­wan­deltocht
Startpunt van de tocht:
Minehead
Eindpunt van de tocht:
South Haven Point
Duur:
1.248:00 uren
Uitrusting:
Wandel­uit­rusting, kampeer­uit­rusting, lichte wandel­schoenen

Brede stranden, wilde golven, steile kliffen – en een klein pad dat zich hierlangs slingert en langzaam in de verte verdwijnt. Het South West Coast Path aan de zuidkust van Engeland is met 1014 km de langste lange­af­stands­wan­delroute van Groot-Brit­tannië en een van mijn favoriete wandel­tochten. De route is goed aangegeven en is technisch niet moeilijk, maar vergt condi­tioneel wel het nodige. Je moet over de hele lengte immers in totaal zo’n 35.000 hoog­te­meters over­winnen! De route is in theorie het hele jaar door toegan­kelijk, maar de beste tijden zijn de maanden mei, juni, september en oktober. De route is natuurlijk ook perfect voor dagtochten of kleinere meer­daagse tochten.

Mijn schoenen voor…