2019_Von Steinen und Nadeln

LOWA ACTIVE Team Volker Schöffl

De perfecte verbinding tussen outdoorsport en geneeskunde

In zijn beroep als sportarts en sportor­tho­pedist kan Volker Schöffl zijn twee passies – outdoorsport en geneeskunde – goed combineren. Al meer dan 35 jaar is de enthou­siaste sporter bezig in de bergen en hij klimt daarvan al 25 jaar op het tiende moei­lijk­heids­niveau. Meer dan 100 eerste beklim­mingen, onder andere in Zuidoost-Azië wist hij al met succes te volbrengen. Zijn erva­ringen zijn verwoord in talrijke boeken en meer dan 100 weten­schap­pelijke publi­caties op het gebied van de sport­ge­neeskunde.

Tot zijn bijzondere hoog­te­punten bij het klimmen behoren de eerste beklimming van enkele 8b-routes alsmede de eerste beklimming van de Conti­nental Drifters (multipitch, 7c+) in Thailand. Als toon­aan­gevende arts in het Centrum voor inter­dis­ci­plinaire sport­ge­neeskunde in de kliniek in Bamberg alsmede als teamarts van de DAV begeleidt Volker Schöffl talrijke sporters, zoals de nationale klimploeg en toer­skiërs. Zijn sterke band met Azië blijkt ook uit een hulp­project in Laos, dat bijzonder dicht bij het hart ligt van zijn vrouw Isabelle, LOWA ACTIVE Team-sporter, die ook arts is. Al meer dan tien jaar zorgen ze voor de mensen van dit kleine land, dat nog steeds de nasleep van de Viet­nam­oorlog voelt.

Samen met Kilian Reil ontstond zelfs een docu­men­tai­refilm die in 2018 op het film­festival van Artsen zonder Grenzen zelfs de “Excep­tional Merit Award of Excellence for Cine­ma­to­graphy” kreeg. Het gaat het ze er echter niet om, om het land te veranderen, maar om mensen te helpen en er zelf van te leren. “Als je hier wilt werken of nieuwe dingen zoals klimmen wilt ontwikkelen, moet je je aanpassen aan het systeem. Je moet niet jezelf verliezen of je waarden en doelen opgeven. Maar je moet veel Laotische dingen doen”, vat de sporter zijn tijd in Laos samen.

Feiten & informatie

Geboor­tedatum:
02.11.1965
Geboor­te­plaats:
Schweinfurt
Land:
Bamberg
Beroep:
arts/chirurg
Favoriete klimplek:
Fran­kenjura
Lokale berg:
Staf­felberg
Lengte:
1,78 m
Gewicht:
68 kg

Volker Schöffl,
Wat is tot nu toe je hoog­tepunt bij het klimmen?

“Eerste beklim­mingen van een paar 8b’s, eerste beklimming van ”conti­nental drifters" (multipitch, 7c+, Thailand, ergens in de jaren 90 met Sam Lightner Jr en Gerd Schöffl. Meer dan 100 eerste beklim­mingen in Laos, Thailand, Borneo enz."

Wat zijn je sportieve doelen?

“Verder met (ik ben nu 51) 8a’s klimmen, andere nieuwe gebieden in Zuidoost-Azië ontsluiten, betere tijden in trail­running, een paar ski-klim­wed­strijden.”

Heb je een motto?

“99% of your life is what you make out of it, if you think your life sucks, you just suck. (©Jack Kerouak)”

Mijn schoenen voor…

Expe­dities & tochten