LOWA PRO Team Rudi Hauser

Klimmen als een natuurlijk ambacht

Op het eerste gezicht lijkt Rudolf “Rudi” Hauser misschien geen typische berg­be­klimmer. Maar als hij eenmaal gaat klimmen, kan de geboren Oosten­rijker zijn passie voor de bergen niet langer verbergen achter zijn zoge­naamde “surferlook”. Het is niet voor niets dat de extreem­sporter een van de beste profes­sionele klimmers van Europa is, die onder andere naam heeft gemaakt met spec­ta­culaire solo­tochten over rotsen en ijs.

Daarbij ontdekte Rudi Hauser zijn passie voor verticale sporten pas vrij laat, toen hij al 19 was. Al snel ontwikkelde hij zich echter tot een klim- en berg­sport­pro­fes­sional, die zich naar eigen zeggen voort­durend door de steun van zijn familie en zijn privé-omgeving laat inspireren om toppres­taties te behalen.

De deel­tijd­tim­merman vierde een van zijn spec­ta­cu­lairste successen tot nu toe met de solo­be­klimming van de 270 meter hoge bevroren waterval “Supervisor” (WI6), een van de moei­lijkste ijsklim­routes in Oostenrijk. Natuurlijk zonder hand­lussen en zonder de hulp van tech­nische middelen – in slechts 1 uur en 40 minuten. Ter verge­lijking: het touwteam van de eerste klimmers had in 1991 nog 8 uur nodig! Een prestatie die getuigt van de hoge fysieke en mentale kracht van deze vader van een gezin.

Feiten & informatie

Geboor­tedatum:
28.07.1982
Geboor­te­plaats:
Scharzach
Land:
Bad Hofgastein
Beroep:
erkend berg- en skigids/regisseur
Favoriete klimplek:
Indian Creek
Lokale berg:
Großglockner
Lengte:
1,78 m
Gewicht:
73 kg

Rudi Hauser,
Hoe hebben de bergen je leven veranderd?

“De bergen zijn altijd een deel van mijn leven geweest. Ik ben opge­groeid in de Alpen met mijn voor­ouders als voorbeeld. De vraag was dus nooit of ik met de sport zou beginnen, maar hoe ik door ervaring en avontuur sterker kon worden.”

Wat is je mooiste tocht geweest en waarom?

“Het grootste avontuur van mijn leven is tot nu toe een vrije soloklim in 11 uur van twee 1000 m hoge wanden met een hoge moei­lijk­heidsgraad – verbonden door een 21 km lang looppad. Ik wilde gewoon mijn grootste angst onder ogen zien, met alle gevolgen van dien.”

Mijn schoenen voor…