Imagefoto met de ROCKET, Leander Carmanns Fontainebleau

LOWA CLIMBING Team Leander Carmanns

Een vakantie met gevolgen

De vakantie van 2010 in het Oosten­rijkse Ehrwald bracht voor Leander Carmanns beslissende veran­de­ringen met zich mee: daar probeerde hij voor het eerst rots­klimmen uit. Sindsdien is klimmen een vaste waarde geworden in zijn dagelijks leven. Het is niet meer weg te denken uit zijn leven. Vooral omdat boulderen of klimmen samen kan worden gedaan – of het nu buiten is of binnen in de hal – en dat is voor Leander een belangrijk voordeel van deze sport.

In de jaren 2019 en 2020 behaalde Leander meerdere successen. Hij won de titel in de Duitse Jeugdbeker boulderen in Braun­schweig, bereikte de 2e plaats in de Duitse Jeugdbeker boulderen in Bexbach en de 3e plaats in de Europese Jeugdbeker boulderen in Graz. Hij is inmiddels ook lid van de federale juni­orploeg van de mannelijke B-jeugd. Maar ook buiten de wedstrijden om heeft Leander enkele successen geboekt. In Fontai­nebleau kon hij een paar indruk­wekkende routes op de rots klimmen, waaronder bijvoorbeeld “La Balance (sans la prise taillée)” (7c+/8a) of “l’Ange Naïf” (7c) in de oorspron­kelijke versie.

Feiten & informatie

Geboor­tedatum:
30.09.2004
Geboor­te­plaats:
Mönchen­g­ladbach
Land:
Mönchen­g­ladbach
Beroep:
Secondary-school student
Favoriete klimplek:
Fontai­nebleau, Fran­kische Jura
Lokale berg:
Freyr, België
Lengte:
1,78 m
Gewicht:
60 kg

Leander Carmanns,
Hoe ben je gaan berg­be­klimmen, en waarom heb je er uitein­delijk voor gekozen?

“Ik heb op vakantie kennis­gemaakt met rots­klimmen. Dat was in 2010 in Ehrwald in Oostenrijk. Sindsdien gaan we daar in de zomer en de winter regelmatig op vakantie.”

Heb je een tip voor mensen die willen beginnen met een bergsport?

“Gewoon uitproberen en plezier hebben.”

Hoe ziet een perfecte dag eruit?

“Een zonnige dag in Fontai­nebleau met goede vrienden, verse koffie, goed stokbrood en macarons.”

Mijn schoenen voor…