Bildauswahl 2020

LOWA ACTIVE Team Erwin Schottler

De natuur als verga­der­ruimte

Erwin Schottler beschrijven is bijna onmo­gelijk. Daarvoor zijn in zijn leven al te veel verschillende fases en banen geweest. Na een ambachtsstage ging hij bij de politie werken en werd hij uitein­delijk persoons­be­veiliger bij een speciale eenheid. Daarna ging hij uit dienst, om samen met zijn vrouw een hotel uit te baten. Hier leerde hij de coaches en trainers kennen wiens werk hem zo fasci­neerde. Maar zijn idee van coachen was anders en nieuw: Hij wilde kern­waarden en invals­hoeken die veel kantoor­me­de­werkers door hun stressvolle dage­lijkse routine snel vergeten, weer actief onder de aandacht brengen – en wel letterlijk actief. Erwins “wandel­ge­sprekken”, “Walk­shops®” en vele andere incen­ti­ve­mo­ge­lijkheden vinden buiten plaats, meestal in het bos. Het credo voor de gecoachte wande­lingen is even eenvoudig als briljant: Zonder tech­nische hulp­middelen zoals smartphones of laptops concen­treren de deel­nemers zich op andere aspecten en gaan ze auto­matisch met meer respect met elkaar om. Crea­ti­viteit, die in allerlei stressvolle situaties vaak wordt verwaarloosd, komt dan vanzelf. LOWA is daar al vele jaren bij, aan Erwins voeten, en zorgt voor een beetje kleur in de natuur – want deze inwoner van de Pfalz draagt altijd knalrode schoenen.

Feiten & informatie

Geboor­tedatum:
07.07.1950
Geboor­te­plaats:
Kirch­heim­bo­landen
Land:
Stan­denbühl
Beroep:
Coach
Favoriete klimplek:
Sellastock – alle klet­ter­steigen, Piz Boè 68e verjaardag
Lokale berg:
Donnersberg
Lengte:
1,83 m
Gewicht:
79 kg

Erwin Schottler,
Wat vind je zo bijzonder aan wandelen?

“Waarnemen met al mijn zintuigen haalt me onmid­dellijk uit mijn gedachten. De vele kleuren, vooral het groen, hebben direct een uitno­digend en rust­gevend effect. Het maakt niet uit welk seizoen – de natuur prikkelt me op allerlei manieren om mijn gedachten te openen. Er komen veel goede herin­ne­ringen naar boven, tot aan mijn vroegste jeugd. Er ontstaan ook impulsen voor de toekomst. ”De kracht van de stilte" is voor mij meer dan een afge­zaagde uitdrukking."

Veel mensen kennen je als de “wandelende paus”. Waar komt die titel vandaan?

“Toen ik in 1986 samen met mijn vrouw op de Donnersberg in de Pfalz een hotel (Kasta­nienhof) runde, richtte ik de eerste wandel­school van de Pfalz op. Na een artikel in Sonntag Aktuell en Stern werd het onderwerp populair in de media. Zo kreeg ik dankzij de media de bijnaam “wandelende paus”.”

Hoe is de samen­werking met LOWA tot stand gekomen?

“Door mijn acti­vi­teiten bij de Duitse skive­r­e­niging DSV, voor­na­melijk als nordic-walking­trainer en -instructeur en als sneeuw­schoen­trainer en lang­lauf­trainer, heb ik al vele jaren een goede band met LEKI. Maar als wandel­plezier de basis is voor bewegen in de natuur, zijn goede schoenen natuurlijk onont­beerlijk. Zo ben ik bij LOWA gekomen. Ik ben daar erg dankbaar voor, want het menselijk contact met mijn contact­personen is ook erg prettig en waardevol.”

Zijn er dingen die je altijd bij je hebt in je dage­lijkse leven buiten?

“Goede LOWA-schoenen, een zakmes, zakdoeken, een kleine balpen, een blocnote, goed humeur en goede gedachten en een camera.”

Hoe ziet een perfecte dag er voor jou uit?

“De dag beginnen met goede, uitdagende gedachten en plannen en gefocust, met rust­mo­menten (bijvoorbeeld een korte pauze in het groen), aan de taak blijven werken. Altijd het doel voor ogen hebben, verdere stappen struc­tureren en altijd hoog mikken.”

Mijn schoenen voor…